Tjetjenien

Rysk aktivist döms till fyra års fängelse

1:55 min

En domstol i Tjetjenien dömde i dag en känd människorättsförsvarare till fyra år i fängelse. Det är en dom som av människorättsorganisationer ses som ett sätt att stoppa arbetet med mänskliga rättigheter i den hårt styrda ryska republiken.

Ojub Titiev tog emot domen i rättssalen i byn Sjali, instängd i en liten bur bakom vita stålstänger.

Han är den lokale chefen för människorättsorganisationen Memorial och har under många år, ända sedan hans föregångare Natalja Estemirova sköts till döds, kartlagt brott mot mänskliga rättigheter i Tjetjenien. Brott som tortyr, mord och försvinnanden.

Ojub Titiev, som tidigare tagit emot Vaclav Havel-priset från Europarådets parlamentariker, dömdes till fyra år i fängelse för narkotikabrott.

Rättegången har av flera människorättsorganisationer, som Amnesty International och Human Rights Watch, beskrivits som påhittad. Nästan inga av de bevis som försvaret tagit fram har ens accepterats av domstolen.

Jag träffade Ojub Titiev i förra veckan där han satt i sin bur. Då berättade han att domen var väntad och att det handlar om att arbete för mänskliga rättigheter inte är önskvärt i Tjetjenien. Men han gav inte upp.

– Vi måste fortsätta vårt arbete, vi kommer inte att stoppas, vi kommer att fortsätta, sa Ojub Titiev.

Efter att han greps stängdes Memorials kontor i Tjetjenien och idag är det få som öppet arbetar där med att bevaka mänskliga rättigheter.

Tjetjenien är en del av Ryssland. Men i en rapport från förra året som gjordes av OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa dras slutsatsen att polismän och säkerhetsstyrkor i Tjetjenien som torterar, tvingar fram bekännelser och dödar tillåts verka där under nästan "total straffrihet".