Hovslätt

Förorenad industri ska rivas

2:54 min

Fastigheten i Hovslätt klassas som en allvarlig miljörisk. Jönköpings kommun hoppas att huset ska vara borta innan sommaren.

Det har gått över tre år sen miljösynderna upptäcktes. Tonvis av cyanid, krom och andra livsfarliga kemikalier fanns förvarat i söderrostade kärl och kar på den nedlagda industrin. Kemikalier som är dödliga för människor redan i mycket små mängder och som legat där öppet i flera år.

– Jag är inte så orolig. Man får vänta och se vad kommunen kommit fram till, säger Jan Rommedal, företagare som driver ett företag bara ett 20-tal meter bort från den förorenade industritomten.

Bara kostnaden att frakta bort kemikalierna på ett säkert sätt kostade miljoner. Naturvårdsverket tilldelade bidrag ur sin akutfond. 

Tomten är nu igensatt med lås och stängsel, ligger 25 meter från närmaste villor, 100 meter bort från en skola och 60 meter nedanför ligger Tabergsån. Det har konstaterats att både hus, mark är kraftigt förorenade och att kemikalier har runnit ut i Tabergsån.

Risken bedöms vara stor både för natur och människor. 

– ja det är ju illa. Det här är ett nationellt prioriterat område att sanera, säger Fredrik Svärd, miljöingenjör på mark och exploateringsavdelningen på Jönköpings kommun.

– Vi kommer att vara noggranna med det i vår upphandling att man tar hand om avfallet ordentligt. Det är en komplicerad rivning eftersom det är så förorenat. 

Det är egentligen inte kommunens mark. Företaget har gått i konkurs och det pågår en polisutredning om grovt miljöbrott. Och samtidigt fortsätter miljonerna rulla. Totalt har saneringen kostat skattebetalarna omkring 6,5 miljoner kronor genom Naturvårdsverkets bidrag, men det slutar inte där.

– Vi kommer göra mer undersökningar i marken, och om läget är illa vilket det troligen är så kommer det bli sanering av marken under, säger Fredrik Svärd, miljöingenjör vid Jönköpings kommun.