
Hur klimatvänlig är vegetarisk mat?
Att äta mindre kött kan minska klimatpåverkan i stor utsträckning. Men all vegetarisk mat är inte lika bra klimatmässigt. För att hjälpa till att välja förbereds nu en vegoguide.
Guiden lanseras i höst, av Världsnaturfonden.
Hanna Karlsson på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, jobbar just nu med det vetenskapliga underlaget.
– Om vi tittar på klimatpåverkan så har vi gjort en genomgång i arbetet med vegoguiden, av de forskningsstudier som finns. Det finns ju väldigt många nya produkter och alla är inte studerade, men det finns en del studier, säger hon.
Utbudet av alternativ till kött har ökat kraftigt i matbutikerna de senaste åren. Många är gjorda av soja, som inte kan odlas i Sverige, men trots det är klimatpåverkan från de här produkterna relativt låg, säger Hanna Karlsson. Nötfärs orsakar nästan tio gånger så stora klimatutsläpp som sojafärs.
Men kyckling är betydligt bättre än nötkött och nästan lika bra som soja.
– Kyckling är det kött som har lägst klimatpåverkan. Samtidigt har många av de sojafärser som finns på den svenska marknaden bara ungefär hälften så stor klimatpåverkan som kyckling.
När det gäller kolhydrater, så är potatis betydligt bättre än ris. Risodling leder till utsläpp av växthusgasen metan.
Och vissa skillnader finns också mellan olika grönsaker.
– Generellt kan man säga att grönsaker, rotfrukter och frukt har låg klimatpåverkan, men det finns undantag. Som flygtransporterade saker, till exempel sockerärter som har transporterats långt, säger Hanna Karlsson.