Norrköping

Okänt rum hittat på Löfstad slott

1:46 min

Under dräneringsarbeten på Löfstad slott har ett hittills okänt rum hittats. Med en dörr in till slottet och spår efter en ut till trädgården. Kanske en diskret "exit", funderar arkeolog Ann-Charlott Feldt.

– Vi hittade en källare som ingen har känt till tidigare, säger Ann-Charlott Feldt som jobbar på Östergötlands museum.

– Vi vet faktiskt inte om det har varit en matkällare. Vi tror att det kan ha haft en egen ingång från trädgården, en liten groventré på sidan. Eller en liten exit – en smitväg ut, diskret. Vem vet.

Hur spännande är det här, tycker du?

– Jag tycker det här är jättekul och jättespännande. Och det ger ju en liten ny pusselbit till Löfstad slotts historia. En ny berättelse helt enkelt.

Den hittills okända ingången till slottet hittades i samband med dräneringsarbetet som pågår, efter att fuktskador har upptäckts i golvet i några av rummen på slottets bottenplan. Löfstad slott är byggt på berggrund där vatten naturligt rinner. 

Och mitt i alltihop öppnar man nu till helgen för säsongen.

Det två meter djupa hålet med källaren och valvdörren ligger precis intill entrén.

– Det är ingenting som kommer att störa visningar eller verksamheten här. Vi har avspärrningsanordningar så det är ingen som ska riskera att falla ner, säger Per Stålebro från Östergötlands museum, som är verksamhetsansvarig på Löfstad slott.

Det är alltså bergknallen som gör att det har blivit fuktskador här i golven?

– Ja, precis. Det är byggt på ett berg det här slottet och då blir det naturlig vattenvandring. När man bodde här förr i tiden när slottet var i bruk värmde man ju upp slottet på ett annat sätt än vi har möjlighet till idag, och då hade man säkert inte de här problemen.

Hur blir det med den berömda fläcken här i ett av rummen, "blodfläcken"?

– Blodfläcken ligger ju som tur är ett par våningar upp, så den kommer inte att påverkas över huvud taget.

Raina Medelius
raina.medelius@sverigesradio.se