Stamceller

Hon spårar psykiatrisk sjukdom

1:59 min

Kan transplantation av omprogrammerade stamceller bli en framtida behandling mot psykiatriska sjukdomar? Än har grundforskningen långt kvar – men framstegen är snabba.

Hör mer i Vetandets värld

– Det som är intressant nu är idén om att stödjevävnaden har större roll i psykiatriska sjukdomar än vad man vad man förut trodde, säger Anna Falk, docent på Karolinska Institutet.

Stödjevävnaden är de så kallade gliacellerna, som bäddar in hjärnans nervceller, neuronerna. Och studier har visat att gliaceller hos patienter med schizofreni inte stöttar upp neuronerna på optimalt sätt. Så skulle kanske transplanterade, friska gliaceller kunna hjälpa?

På Anna Falks labb på Karolinska Institutet används den nobelprisbelönta tekniken att backa hudceller till stamceller, IPS-celler – som sedan kan bli alla sorters celler. Så när celler från patienter och kontrollpersoner får utvecklas till hjärnceller kan forskarna jämföra det sjuka och det friska. Nu vet man att till exempel för snabb eller för långsam utveckling på cellnivå spelar roll.

– Det vi hittar då är skillnader på hur nervcellerna utvecklas. De neuronala utskotten kanske blir kortare hos patientcellerna, eller att vi får färre nervceller än från den friska personen. Sedan försöker vi ta reda på varför det blir så.

De senaste fem åren har det verkligen exploderat med att använda IPS-celler som modeller då för att hitta sjukdomsmekanismer, fortsätter Anna Falk.

– Så det är ju jätteintressant, det händer jättemycket, säger hon.