Norrköping får hemmafördel trots förlust

2:19 min

Telge besegrade Norrköping med 60-54 när den sista omgången i damernas Basketliga spelades. Trots förlusten behöll Norrköping fjärdeplatsen och får en extra hemmamatch i kvartsfinalen.

Inför den sista omgången av damernas Basketliga var topptrion redan klar, istället stod kampen om vilket lag som skulle komma fyra och få hemmafördel i kvartsfinalen samt vilket lag som skulle ta den sista slutspelsplatsen.

I Norrköping möttes hemmalaget på fjärde plats med två poäng mer än sexan Telge. Med i striden om att få hemmafördel var även EOS, men som behövde vinna över seriesuveränen Umeå.

Det var en jämn inledning av matchen med gästerna med en knapp ledning efter den första perioden. Lagen följdes åt även i den andra akten, men i sluten gjorde Norrköping ett miniryck till halvtidsledning med 36-30.

Telge gav inte upp och kunde under den andra halvan av den tredje perioden återta ledningen med två poäng.

Slutakten blev spännande och lagen växlade om att hålla i taktpinnen, men i slutet stod Deanne Weaver och Nena Trajchevska för varsin trepoängare, vilket gav Telge en ledning med fem poäng. Norrköping orkade inte komma ikapp utan slutresultatet skrevs till 54-60. Telgetalangen Klara Lundquist blev bästa poängplockare med 23 poäng.

– Vi höll oss till vår gameplan, men vi gjorde en del misstag. Det som gör att vi vinner är att vi kämpar på, analyserar Mikaela Gustafsson segern.

I och med att tre lag kom på 22 poäng räknades en inbördes tabell med de tre inblandade lagen och där visade det sig att Norrköping var bäst före Telge och EOS. Det gör att det i kvartsfinalen blir en repris på onsdagens möte i Norrköping.

– Vi är revanschsugna och har hemmaplansfördel, spekulerar Norrköpings Lovisa Hjern om den kommande kvartsfinalen.

Nykomlingen Wetterbygden knep den åttonde och sista slutspelsplatsen trots att det blev förlust mot Alvik.

Kvartsfinallottningen:
Norrköping Dolphins - Telge Basket
A3 Basket Umeå - Wetterbygden Sparks
Alvik Basket - EOS Lund
Luleå Basket - Högsbo Basket

De första av bästa av tre kvartsfinalerna inleds på söndag.