Kontroversiellt projekt

Italien och Kina möts om ny sidenväg

1:40 min

Kinas president besöker Rom för att tillsammans med den italienska regeringen underteckna en avsiktsförklaring om infrastrukturprojektet som ofta kallas Nya sidenvägen. Projektet är kontroversiellt i Europa och detaljerna i avtalet är oklara.

– Visst kan samarbetet ge stora möjligheter, men Italien rör sig mot ett "tomt" avtal, säger Alessia Amighini, chef på centret för Asienstudier i Milano.

In i det sista råder osäkerhet om vad överenskommelsen innehåller och det har även fått EU att reagera.

Alessia Amighini är docent i ekonomi och chef på Asiencentret i Milano och i Rom för ett möte om Kina i parlamentet Monte Citorio.

– Man kan jämföra det här generellt skrivna avtalet med det som Frankrike skrev med Kina, där förväntningarna på respektive part var preciserat i detalj, säger hon.

Syftet är att öka infrastrukturkopplingen mellan länderna, det gäller vägar, järnvägar, broar, hamnar och telekommunikation i det som kallas One Belt One Road eller den nya Sidenvägen.

Italien är det första av länderna i G7 som sluter en sån här avsiktsförklaring.

Men Kina verkar ha mest att vinna. Kinas strävan efter att bli störst inom vetenskap och teknologi innebär att landet tillskansar sig kunskap som på sikt skulle kunna innebära en säkerhetsrisk för hela Europa om man inte är försiktig, enligt Helena Legarda från Mercator Institute of China studies.

Igår skrev Kinas president i Milanotidningen Corriere della sera om vänskapsbanden mellan Kina och Italien. Och samarbetets betydelse, understryks av att Xi Jinpings besök i Italien pågår från torsdag kväll till lördag eftermiddag. Besöken i Frankrike och Monaco är kortare.

Den italienska regeringen avvisar kritiken och enligt premiärminister Giuseppe Conte kommer de regler och den standard som har satts upp av EU att respekteras.