Ronneby litar inte på staten – köper in egna vattentankar

3:13 min

Ronneby kommun litar inte på statens hjälp vid en vattenkris – och har nu köpt in en hel container med nödvattentankar för att klara sig vid svår torka eller om vattnet skulle förorenas.

Efter sommarens torka bestämde sig Ronneby kommun. Vid nästa större vattenkris ska de kunna klara sig själva.

Nationella vattenkatastrofgruppen, eller Vaka, som tillhör Livsmedelsverket, har nödvattentankar utplacerade på sex olika platser i landet som kommunerna kan använda.

– Man behövde ju inte mer än titta runt bland grannkommunerna i somras för att se att det var samma problem överallt. Och Vaka:s resurser är begränsade, säger Roger Fredriksson (M), kommunalråd i Ronneby.

Ronneby vet vikten av rent vatten. Förutom torkan så upptäcktes för några år sen den giftiga kemikalien PFAS i delar av Ronnebys dricksvatten. Och det Jas Gripenplan som kraschade i augusti förra året landade precis intill ett vattenskyddsområde.

– Att ha den kunskapen och inte rusta sig för att möta ett potentiellt problem, det vore fel av oss som beslutsfattare, säger Roger Fredriksson. 

Nationella vattenkatastrofgruppen ger stöd till kommuner och regioner som drabbas av problem med vattenförsörjningen.

– Att skaffa hela containrar fyllda med utrusning på det här sättet som Ronneby har gjort, är det inte många som gör. Men jag tror att det kommer att bli vanligare, säger Christina Nordensten, ansvarig och ledare för Vaka.

Roger Fredriksson är övertygad om att Ronneby står inför ännu ett tufft år med vattenförsörjningen.

– Faktum är att vi fortfarande är inne i en torkperiod. Utifrån ett vattenperspektiv har vi torka, säger Roger Fredriksson.

Vid en riktig vattenkris delar Ronneby kommun ut tre liter vatten per dygn till varje medborgare. Det ska räcka till dryck, mat och personlig hygien.