Pressmeddelande 2018-03-25

Litteraturveckan i P1: Här är de nominerade till Sveriges Radios Novellpris 2019

Nu är det klart vilka fem noveller som nominerats till Sveriges Radios Novellpris 2019. Annika Norlin, Duraid Al-Khamisi, Mona Mörtlund, Mårten Melin och Golnaz Hashemzadeh Bonde har skrivit novellerna och nu är det lyssnarna som avgör vem som vinner. Priset delas ut i Växjö den 12 april under Litteraturveckan i P1.

Under det gångna året har tio noveller specialskrivits för Sveriges Radio. Nu har en jury nominerat fem av novellerna till Sveriges Radios Novellpris 2019.*

De fem novellerna är:

 • ”Mattan” av och med Annika Norlin 
 • ”Gråterskans söner” av Duraid Al-Khamisi
  (i uppläsning av Isa Aouifia) 
 • ”Uppbrott” av Mona Mörtlund
  (i uppläsning av Cecilia Nilsson) 
 • ”Mammas lilla prins” av Mårten Melin
  (i uppläsning av Sven Wollter) 
 • ”Dokhtaram, min flicka” av Golnaz Hashemzadeh Bonde
  (i uppläsning av Shebly Niavarani) 

Det är lyssnarna som avgör vem som vinner och röstningen sker på http://sverigesradio.se/litteraturveckaniP1 med start i dag måndag 25 mars.

Samtliga fem nominerade noveller finns att lyssna till på hemsidan och i Sveriges Radio Play. De sänds också i P1 nästa vecka, 1-5 april kl. 11.35 och 19.35.

Röstningen pågår till och med söndag 7 april.

Litteraturveckan i P1 
Litteraturveckan i P1 den 8-12 april är en hel vecka med läsandet och lyssnarna i fokus. Sveriges Radios Romanpris, Lyrikpris och Novellpris är en del av litteraturveckan och delas ut fredagen den 12 april. Värd för Litteraturveckan i P1 är Marie Lundström.

Om Sveriges Radios Novellpris
Priset instiftades 2002 eftersom genren med uppläsning av litterära texter, inte minst i det korta formatet, lämpar sig så väl för radio.

Förra årets vinnare blev Nicolas Kolovos. Under årens lopp har författare som Lina Ekdahl, Stina Stoor, Håkan Nesser, Arkan Asaad och Beate Grimsrud tilldelats Sveriges Radios novellpris.

*Nomineringsjuryn bestod i år av fem bokcirklar: ”Saragubbarna” i Skellefteå, ”Astrid” i Umeå, ”Kapitelslukarklanen BK” i Piteå, In Vino Veritas i Falkenberg och Salongen i Göteborg.

Pressbilder:

Annika Norlin Foto: Joseph Knevel/Sveriges Radio

Duraid Al-Khamisi Foto: Ammar Saad

Mona Mörtlund Foto: Anna Lintzen

Mårten Melin Foto: Susanne Adolfsson 

Golnaz Hashemzadeh Bonde Foto: Helén Karlsson


För mer information, vänligen kontakta:

Joseph Knevel, projektledare
joseph.knevel@sverigesradio.se 

Eva Sahlin, bitr. presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se
070-684 18 52