Nya sidenvägen

Italien överens med Kina – varningar från EU

2:22 min

Efter besöket i Italien är i dag Frankrike och Monaco nästa anhalter för Kinas president Xi Jinping.

På tisdag i Paris kommer Xi Jinping också att få möta ett EU, som har skärpt tonläget emot den ekonomiska supermakten.

Men i Rom igår var det högtidligt när kontrakten kring den så kallade Nya Sidenvägen bytte händer mellan ministrar från Kina och Italien.

En högtidlig ceremoni markerade att Italien och Kina nu är överens. 29 samarbeten, framför allt infrastrukturprojekt ska genomföras till ett värde av 2,5 miljarder euro, med ett möjligt framtida värde om 20 miljarder euro.

Samarbetsavtalet ingår i den kinesiska så kallade Nya Sidenvägen, som ska förenkla godstransporter mellan Kina och Europa.

Bland annat ska två italienska hamnar utvecklas, i Trieste och i Genua. Båda är strategiska ingångar till Medelhavet.

Italien med en ekonomi i recession vill ha hjälp att modernisera sin infrastruktur och hoppas på ökad export till Kina.

Men att Italien är det första av G7-länderna som skriver ett bilateralt avtal med Kina om Sidenvägen, har mött kritik från EU och från USA – av kommersiella skäl och av säkerhetsskäl, inför risken att också känslig information överförs.

På tisdag kommer Xi Jinping att delta i ett möte i Paris med president Macron, den tyska förbundskanslern Angela Merkel och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

I fredags skärpte Macron tonen och uppmanade Europa att "vakna" och "inte längre vara naivt" i sina relationer med Kina.

Istället för att som Italien skriva ensidiga avtal, så vill EU att avtal med den ekonomiska supermakten – eller som Macron sa, "rivalen" Kina – ska vara multilaterala.

I fredags presenterade EU ett handlingsprogram för relationerna med Kina, där man eftersträvar ett mer balanserat samarbete, inklusive klimathänsyn och respekt för mänskliga rättigheter.