Utträdesavtalet med EU

May pressas att avgå mot brexitröster

2:08 min

I Storbritannien pressar flera av premiärminister Theresa Mays EU-kritiska partikamrater henne att avgå mot att de röstar på Brexitavtalet. Allt fler i Tory-partiet säger öppet att de inte har något förtroende för henne längre.

– Det är uppenbart att premiärministern tappat all sin auktoritet, säger Tory-ledamoten Steve Double.

Han är bara en i raden av partikamrater till Theresa May som i helgen sagt att de vill ha bort henne. I går höll May möten med några av de mest EU-kritiska i partiet, däribland före detta utrikesministern Boris Johnson. Gruppens budskap var tydligt, enligt flera brittiska medier: "Lämna din post så röstar vi på utträdesavtalet". Boris Johnson tycks också säga detta i en debattartikel fylld med metaforer i dagens Daily Telegraph.

Enligt brittiska medier ska May inte vara beredd att ge det här löftet om sin avgång innan hon vet att hon har tillräckligt med röster för att få igenom avtalet. Det räcker inte att hon får med sig EU-kritikerna i partiet, hon måste också vinna över det lilla nordirländska partiet DUP och en liten grupp från oppositionspartiet Labour innan hon kan känna sig säker.

Det är oklart när hon tänker göra ett tredje försök att lägga fram avtalet för omröstning i parlamentet, men kanske redan i morgon fast troligen senare i veckan. Klockan elva svensk tid har hon ett extra insatt regeringsmöte där hon väntas lägga fram sin plan för veckan.

Senare i kväll hålls en annan viktig omröstning i det brittiska parlamentet. Det ska bland annat röstas på ett förslag om att ge underhuset chansen att ta över agendan på onsdag för att ta fram alternativ till utträdesavtalet. Det skulle i så fall vara ett bakslag för Theresa May som försökt undvika att låta några andra förslag få syre.