Cyklonen Idai

By begraven av cyklonen Idai

2:35 min

Dödssiffran stiger fortfarande efter cyklonen Idai i sydöstra Afrika. Förutom vind och översvämningar är det stora jordskred som har dödat många i Zimbabwe.

– Där borta vid trädet, där stod mitt hus, säger Ringo Chikwama. Det är nästan obegriplig det han pekar mot på andra sidan floden – det ser ut som en annan grå flod som väller fram genom byn, men det är inte vatten, det är stenar. Tonvis med stenar, stora, stenblock.

– 80 hus ungefär låg där, säger Ringo. Men inget av husen syns längre, inte en skorsten, inte ett tak, inte en tegelbit. De är som försvunna från jordens yta.

Det gigantiska stenraset kom med cyklonen Idai, som här uppe i bergen i östra Zimbawe inte bara skapade översvämningar utan jordskred också, när den slog till, mitt i natten. Så husen var inte tomma.

– Min bror, hans fru, deras två små döttrar två och tre år gamla, och så en brorson, alla försvann med huset, säger Ringo. Han är den enda som är kvar, han sov inte hemma den natten.

– Vi har letat efter dem, gått nerströms med floden. Vi har försökt flytta på stenarna för att söka också, men de är för stora, går inte att rubba, säger Ringo.

Det är som en hel by i chock. En lokal tjänsteman har tecknat ner namnen på 250 personer, alla de som någon anmält som saknad. Fortfarande letar några bland stenarna som inte går att flytta.

– Jag önskar vi kunde hitta något, några kvarlevor någonstans. Ibland tror jag att de ska komma tillbaks, dyka upp igen. Det är svårt, jag saknar dem, säger Ringo Chikwama.