Programtips P2

Söndag 14 april i P2 Dokumentär: Matteuspassionens dolda rum

kl.14-15
Matteuspassionen av Johann Sebastian Bach är ett av världens mest spelade verk, inte minst i påsktider, men varför? Det är frågan i P2 Dokumentären ”Matteuspassionens dolda rum” på Palmsöndagen inför Stilla veckan.

Bachs Matteuspassion fortsätter att gripa tag i många människor trots att vi befinner oss långt ifrån det liturgiska sammanhang som den en gång skrevs för. Det har skrivits mängder av passioner, inte bara på Matteusevangeliet utan också på Markus-, Lukas- och Johannesevangelierna. Och det finns en uppsjö av tolkningar. Så vad är det specifikt i Bachs Matteuspassion som gör den så älskad? Kan det till och med bero på sådant som inte hörs, som ligger i verkets själva planritning och arkitektur?

Det utforskar musik- och kulturjournalisten Berit Nygren tillsammans med Bachexperterna Ruth Tatlow, docent knuten till Uppsala universitet, och Markus Rathey, professor i musikhistorisk praktik vid Yale School of Music. Medverkar gör även Dan-Olof Stenlund, som är en av dem som har framfört verket mest i Sverige.