Insektsdöden

Tyska aktivister tvingar politiker till ny naturskyddslag

2:34 min

Rekordmånga namnunderskrifter för en ny naturskyddslag tvingar nu regeringen i den tyska delstaten Bayern att mot sin vilja göra en radikal kursändring i jordbrukspolitiken.

Hör mer i Klotet

"Vill ni att bina ska dö?

Nä det vill vi inte!

Vill ni att insekterna ska dö?

Nä, det vill vi inte heller! Så, nu har vi våran jättechans."

Så låter det i inledningen till kampanjsången för Folkinitiativet för artrikedom – rädda bina. Bakom det här initiativet står en bred samling miljöorganisationer, honungsodlare, ekobönder och politiska oppositionspartier i sydtyska delstaten Bayern – ivrigt påhejade av en rad musiker som skrivit flera låtar på temat insektsdöd.

Vad initiativet gjort är att skriva en ny naturskyddslag för Bayern – som bland annat ställer krav på att andelen ekologiskt odlad mark ska tredubblas och att det ska anläggas odlingsfria buffertzoner vid samtliga vattendrag. Allt för att skydda insekterna.

Tobias Ruff, politiker i ÖDP, ekologiskt-demokratiska-partiet, och en av krafterna bakom det framgångsrika folkinitiativet, säger att det inte är några utopier man kräver, utan åtgärder som delvis redan finns i andra länder.

Rekordmånga 1,75 miljoner bayrare har alltså gett sitt stöd till det här initiativet. Från regeringshåll har man varit kritiska till den nya lagen, som man menar kommer att försvåra för lantbrukare. Regeringen vill istället satsa på frivilliga åtgärder.

Men, enligt lagen i Bayern så har den sittande regeringen bara två valmöjligheter om mer än tio procent av medborgarna skriver under ett upprop som det här. Antingen godkänner de lagen rakt av – eller så kommer de med ett motförslag. Därefter blir det folkomröstning mellan de två förslagen. Hur regeringen i Bayern tänker göra är ännu oklart.