Kriminella använder byggföretag för att begå brott

2:36 min

Det kom över 200 tips om problem inom byggbranschen förra året. Det säger projektet Fair play bygg, som drivs av bransch- och fackorganisationer.

Fair Play bygg har tittat på hur kriminella använder byggföretag för att begå brott. Det finns många oseriösa och oärliga personer som försöker ta sig in i byggbranschen. Det säger projektet.

Om du jobbar inom byggbranschen och ser något olagligt kan du tipsa Fair Play bygg. Det kan till exempel vara arbetare som inte får ut sin lön eller nyanlända personer som utnyttjas. Antalen tips har ökat för varje år. Några tips har projektet lämnat till Skatteverket och Polisen.

Peter Leander är projektledare på Fair Play bygg. Han berättar att det finns många kriminella inom byggbranschen. Kriminaliteten verkar inte minska, enligt projektet. Så här säger Peter Leander till Ekot:

– Det är grov kriminalitet och grovt kriminella som har letat sig in i byggbranschen. Kriminaliteten för blir stor, den förblir omfattande och den minskar inte, säger Peter Leander, som är en av projektledarna för Fair Play Bygg.

Projektet Fair Play bygg startade för tre år sedan. Projektet får sina pengar från byggbranschen och olika fackförbund

Byggföretagen har många anställda i Sverige. Det är en viktig bransch för svensk ekonomi. Det är inte alla företag inom byggbranschen som har problem med kriminalitet.

 

 

.