Grekland - Turkiet

Turkiska stridsflyg hotfullt nära Tsipras helikopter

1:34 min

En helikopter som transporterade Greklands premiärminister Alexis Tsipras tvingades ändra kurs för att undvika två turkiska stridsflygplan som tagit sig in i grekiskt luftrum.

– Några turkiska stridsflyg ville också dem delta i vårt nationaldagsfirande, sa Alexis Tsipras ironiskt under sitt tal på den grekiska ön Agathonisi nära Turkiets kust, dit den grekiska premiärministern kommit för att för att delta i det årliga firandet av upproret mot Ottomanska riket.

Enligt Alexis Tsipras hade helikoptern han färdades i dit fått göra en undanmanöver efter att två turkiska stridsflyg kommit för nära.

Enligt Grekland kränkte stridsflygen grekiskt luftrum, och grekiska stridsflyg gick upp och markerade mot de turkiska.

Greklands utrikesdepartement kommer nu att lämna in en skarp protest hos turkiska ambassaden i Aten.

Grekland och Turkiet har sedan länge ett spänt förhållande i Medelhavet, bland annat på grund av den olösta konflikten som delar Cypern, och andra territoriella tvister.

Man har heller inte samma syn vem som har rätt att nyttja luftrummet i gränstrakterna, och Grekland anklagar ofta Turkiet för att kränka grekiskt luftrum, ibland genom att flyga rakt över grekiska öar.

Turkiet förnekar officiellt hela händelsen.

En anonym turkisk säkerhetskälla säger till flera medier att det inte rör sig om något medvetet försök att störa den grekiska helikoptern och att de turkiska stridsflygen bara vara ute på ett rutinuppdrag.