UPPHOVSRÄTT

Nya nät-regler vållar debatt

2:35 min

Efter många turer har EU-parlamentet röstat igenom nya upphovsrättsregler som ska ge konstnärer och andra kreatörer betalt när deras material sprids på nätet. Kritiker menar dock att det är slutet på det fria internet vi ser idag.

I EU-parlamentets kammare i Strasbourg har de kontroversiella upphovsrättsreglerna röstats igenom under tisdagen. Regler som ska anpassa EU:s antika lagstiftning till dagens digitala verklighet.

Kampen har varit hård mellan upphovsrättsinnehavare som vill ha betalat när deras material förmedlas på nätet via till exempel Google, Youtube och Facebook och nätaktivister som vill ha ett fritt internet.

En av de svenska ledamöterna som röstade för reglerna var socialdemokraten Jytte Guteland.

– Vi tog ett viktigt beslut idag. Att se till att kulturarbetare som gör viktiga insatser för demokratin får lön för mödan. Och att pengarna inte går till stora amerikanska jättar på kulturarbetarnas bekostnad, säger hon.

De flesta av de svenska ledamöterna röstade dock emot reglerna. Främst på grund av två artiklar i den 150 sidor långa lagtexten.

En säger att Google och andra som länkar till exempelvis nyhetsartiklar ska betala en slags länkavgift. Den andra att plattformar som Facebook och Youtube ska stoppa användare från att ladda upp upphovsrättsskyddat material vilket i praktiken kräver ett uppladdningsfilter som beskrivits som tekniskt svårt och dyrt.

En av de största motståndarna mot dessa regler bland svenskarna har varit Max Andersson, före detta Miljöpartist, nu för partiet Vändpunkt.

– Hemsidor som inte vill riskera att bli stämda kommer behöva filtrera sina användares uppladdningar. Och har man inte råd filter som plockar bort saker som faktiskt är helt lagliga, inklusive politiska budskap, då behöver man göra om sina tjänster och plocka bort dem från nätet.

Beslutet har föregåtts av het debatt, omfattande lobby, och omfattande kritik - hundratusentals demonstrerade mot reglerna i helgen.

Den ansvariga förhandlaren i EU-parlamentet, tyska kristdemokraten Axel Voss, har till och med mordhotats. Han hoppas nu att alla ska sansa sig.

– Jag hoppas vi kan diskutera detaljerna nu, förklara saker i en miljö som inte är så känslosam, sa Axel Voss efter omröstningen.