Alltmer spänt i Venezuela

2:03 min

Läget i Venezuela blir alltmer infekterat med flera stormakter inblandade. USA riktar en varning till Ryssland efter att ryska militärflygplan landat i Venezuela.

De två ryska militärflygplanen ska ha landat i helgen utanför huvudstaden Caracas. Ett 100-tal ryska soldater ska också ha anlänt med militär utrustning, rapporter internationella medier.

Maktkampen mellan president Maduro och oppositionledaren Guaido fortsätter samtidigt.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo ska ha framfört varningen i ett telefonsamtal med Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov. USA och Ryssland har motsatta politiska och ekonomiska intressen i maktkampen. Oppositionsledaren Juan Guaidó får stöd av flera västländer medan president Nicolas Madúro som inte vill lämna ifrån sig makten får stöd av bland annat Ryssland.

Enligt amerikanska utrikesdepartementet ska Pompeo också ha sagt att USA ”inte kommer att förbli passivt” medan Ryssland förvärrar spänningarna i landet. ”Det fortsatta inflödet av rysk militär personal för att stödja Maduro riskerar att förlänga lidandet för det venezuelanska folket”, enligt Pompeo.

Enligt det ryska utrikesdepartementet ska Sergej Lavrov i samtalet ha anklagat USA för att försöka ”organisera en statskupp i Venezuela” som utgör överträdelser av FN-stadgan. Från ryskt håll rapporteras att de ryska militärflygplan utgör en del av kontrakt om militär utrustning mellan länderna och att det inte är något konstigt.

Samtidigt som läget blir alltmer spänt har Venezuela återigen drabbats av ett strömavbrott i stora delat av landet. Det senaste varade i sex dagar. Dåligt underhåll är mångas förklaring till de återkommande haverierna, medan Venezuelas regering i starka ordalag hävdar att det är en attack som är orsaken.