Internationell politik

Löfven ska träffa Putin

1:41 min

Statsminister Stefan Löfven har bjudits in av Rysslands president Vladimir Putin, till ett enskilt möte den 9 april.

Det sker i anslutning till Internationellt Arktiskt Forum i Sankt Petersburg, säger Gösta Brunnander, statsministerns pressekreterare.
  
– I samband med det här forumet så kommer också statsministern och Putin att ha ett eget möte.
  
Arktiska rådet bildades 1996 för att skydda den känsliga arktiska miljön. Samtliga åtta länder ingår i rådet, som är ett forum för samarbete.

Just nu är det Finland som är ordförandeland i rådet, men årets Internationellt Arktiskt Forum hålls alltså i Sankt Petersburg och Ryssland har bjudit in till så kallat bilateralt samtal med Stefan Löfven i anslutning till detta forum, den 9 april.

Det blir första gången som de två träffas på tu man hand.

Relationerna mellan Sverige och Ryssland har varit ansträngda under lång tid, men vid mötet kommer Löfven både att framföra kritik och framhålla vikten av samarbete mellan Sverige och Ryssland. En så kallad tvåspårspolitik, säger Gösta Brunnander.

– För Sverige så är ju relationen till Ryssland viktig. Den tar sig uttryck i en så kallad tvåspårspolitik, där man å ena sidan för en kritisk dialog med Ryssland och påminner om EU:s och Sveriges syn på Rysslands utrikespolitiska uppträdande, inklusive det pågående folkrättsbrottet i Ukraina och den illegala annekteringen av Krim.

– Samtidigt har ju Sverige intressen som involverar Ryssland. Bland annat Arktis, miljöfrågor, klimatförändringar och så vidare. Men också frågor kring svenska företag i Ryssland. Och därmed så för Sverige en tvåspårspolitik.