Åtalas för mord och mordbränder: "Använder elden som medel"

1:58 min

En 24-årig man har åtalats misstänkt för två mordbränder i Rotebro i Sollentuna kommun förra sommaren. I samband med den första branden dog en 58-årig kvinna.

Enligt kammaråklagare Ashraf Ahmed finns det en koppling mellan bostäderna som satts i brand och den åtalades exflickvän.

– Allting tyder dåden är kopplade till den här relationskonflikten och att han önskat återuppta relationen, säger han.

Mannen som åtalats vid Attunda tingsrätt under onsdagen misstänks för mord, mordbrand och mordförsök under juli och augusti 2018. Mannen häktades redan i augusti, men utredningen har varit omfattande och tidskrävande. 

Båda bränderna skedde i bostäder som går att koppla till den åtalades ex-flickvän. I den första branden dog en 58 årig kvinna, drygt två veckor senare antändes ännu en bostad i Rotebro under natten vilket ledde till att en rörelsehindrad kvinna i 70-årsåldern var nära att omkomma. 

Åklagare Ashraf Ahmed vill däremot inte kalla den misstänkta mannen för pyroman, utan använder brandanläggare som term för den åtalade:

– Han utnyttjar elden som ett medel, precis som en gärningsman kan använda sig av en pistol så använder sig han av elden i stället. 

Under tiden den åtalade arbetade som flygvärd, strax före bränderna, ska han ha klottrat förolämpningar riktade mot sin före detta flickvän på flera olika flygplan. Detta lyfts upp i utredningen som något som tecken på hur han hanterade konflikter med flickvännen. 

Den åtalade nekar till alla misstankar om brott.