INFÖR PRESIDENTVALET PÅ SÖNDAG

Kriget viktigaste valfrågan östra Ukraina

11 min
  • Det krig som dödat runt 13 000 människor och skadat många, många fler.
  • I staden Kramatorsk, som ligger 4 mil från frontlinjen, påverkar det alla invånare.
  • Vår korrespondent sökte upp de lokala krafterna, som kampanjar för de viktigaste kandidaterna, för att kolla hur de funderar på hur den nye presidenten ska sätta stopp för kriget.

Längs med gatorna sitter enorma affischer med presidentkandidater som lovar allt från förändring och lägre gaspriser till att bara vara "nummer ett". Men kriget som pågår är bara några mil bort, för de flesta är det självklart den viktigaste valfrågan

– Jag tror att Petro Porosjenko kan stoppa kriget. Jag hoppas, jag tror det, jag vill det, det säger Olga som står i ett litet lila valtält och delar ut flygblad om sin kandidat, den sittande presidenten Petro Porosjenko

Här är det många man pratar med som ser Porosjenko som den kandidat som kanske allra minst kommer att vilja få slut på kriget.
Hans valkampanj handlar mycket om att samla nationen bakom sig för att slåss mot det som hotar den ukrainska nationen. På affischerna har han också uniform och han är som president överbefälhavare, i det krig som började 2014.
Olga tror dock själv på förhandlingar som lösningen

– Vi behöver bara göra ett avtal, för vi är alla slaver, de på andra sidan är våra släktingar, säger Olga som liksom många, många andra har familj på andra sidan.
Hon träffar dem, men hon saknar sin bror och sin mamma.

Precis bredvid står ett annat valtält, ett blått, det är några andra pensionärer som vill att folk ska rösta på utmanaren Julia Tymosjenko, den före detta premiärministern.
Nadjeshda tror att Julia är den som kan få slut på kriget, det är till skillnad från alla dom andra kandidaterna, en kvinna och en mycket smart kvinna säger hon. Det handlar inte om att vinna kriget militärt.

– Min åsikt är att det bara är förhandlingar som fungerar, utan det blir det ingenting, säger Nadjeshda som också har familj på andra sidan, en syster och hennes dotter.

Kriget, som nu enligt FN:s uppskattningar har dödat 13000 människor påverkar hela landet, alla känner någon som är vid fronten, många har släkt på andra sidan, Ukraina har tagit emot upp emot två miljoner internflyktingar och kriget äter på landets resurser som annars kanske hade kunnat satsas på vägar, mediciner och skolor.
Men vägen ut ur kriget är en känslig fråga. Ryssland annekterade Krim 2014 och är motorn i det krig som pågår i östra Ukraina.

Att sätta sig ner och förhandla med Vladimir Putin är för många något helt otänkbart. Men nu är det vid presidentskrivbordet i huvudstaden Kiev som de här besluten kommer att tas, men vi åkte runt i Kramatorsk, besökte de lokala partikontoren hos de tre kandidater som leder opinionsundersökningarna och frågade dem vad de tycker.
Alla undvek att svara, men på lite olika sätt.

En liten bit från centrum ligger kontoret för Komando-Zelenskij, det är laget bakom TV-komikern Volidimir Zelenskij som är den som leder, just nu.
Han har ingen politisk erfarenhet, men spelar president i en populär TV-serie. Han är ett nytt ansikte, i en politisk värld som domineras av rika oligarker. Men har själv kopplingar till en av dem Igor Kolomojskij.

– Jag heter Maxim och är senior volontär, för Z-kommando.

Han har svart hoodie och är inte så värst senior, han är i 25-årsåldern. Ingen i det lilla kontoret, som ser ut som ett vanligt sterilt kontor där man säljer något obekant, ingen är pensionär.

– Folk frågar om det blir förändringar, om han kommer han att klara det, men vi tror på honom, vi är för honom, säger Maxim.

Det plongar hela tiden i hans dator, de satsar allra mest på kontakt med väljare via sociala medier.
Volidimir Zelenskijs organisation är mycket ung, de sitter inte i något parlament, vare sig i Kiev eller i Kramatorsk.
Många är unga, men Maxim säger att det kommer folk till kontoret som är medelålders också.

Kriget är en känslig fråga. Zelenskij är den kandidat som sagt att han kan tänka sig att förhandla med Vladimir Putin, samtidigt som han vill få stöd från NATO och EU.

– Jag vill ha fred, ärligt, jag vill att freden kommer hit, för att det som händer nu det är fel och det är inte bra, säger Maxim.

Han vill inte kommentera om han tycker man ska förhandla med Putin.
Men han tror att Zelenskij kommer att lösa det.

– Ja, varför inte. De på deras nivå måste bestämma det. De bara måste, och vi hoppas att vår kandidat löser det, säger Maxim.

På nästa partikontor är det också lite osäkert. Det är president Petro Porosjenkos. När vi kommer första gången hänvisas vi till en annan adress. Där finns ingenting.

När vi kommer för andra gången ska vi komma tillbaka klockan fem.
Sen när vi gått runt hörnet kallas vi tillbaka per telefon. De som vi ska intervjua satt i bakgrunden och tjuvlyssnade när vi pratade med sekreteraren. Nu känns det ok.

– Bara en person kan stoppa kriget i Ukraina, hans efternamn är Putin, det säger Valerij som sitter i kommunfullmäktige i Kramatorsk. När han gör det citerar han sin egen ledare Petro Porosjenko.

Valerij säger att den enda vägen framåt så klart är diplomatisk, alla andra lösningar kommer att leda till att människor och speciellt ukrainska soldater kommer att dö.
Hans kollega Viktor, som sitter bredvid, i rummet som är fullt av ukrainska flaggor, ett foto på väggen på ledaren Porosjenko och även en liten tavla på en rosa flamingo, Viktor lägger till att dom stödjer sin ledare.

– Det presidenten gör, det stödjer vi honom i så klart, säger Viktor som har rött skägg.
De viktigaste uppgifterna för att avsluta kriget handlar om att upplösa de så kallade utbrytarrepublikerna, att upplösa deras armé, att på det sättet genomföra en återförening av landet Ukraina.

– Vi som är avantgardet i presidentens parti, vi kommer att stödja honom, och vi ska göra vårt bästa för att stå emot angreppen, säger Viktor.

För Petro Porosjenko skulle det möjligen vara som allra känsligast att sätta sig i förhandlingar som president direkt med Moskva.
Han är också den kandidat som man anser skulle vara den allra sämsta om man ser det hela från en Kremlsk horisont, där en ambition skulle kunna vara att få till en fred i utbyte mot det Krim som Ryssland annekterade.

Frågan om att prata med Putin svarar Valerij och Viktor inte alls på.

– Jag tror att det finns folk som inte kommer att stötta den idén och jag är rädd för att det kommer att bli protester, säger Viktor.
De byter fot lite, och litar nu inte på diplomatin, och de litar inte på Ryssland.

– Som Churchill sa, säger Valerij. Viktor ser lite fundersam ut, och Valerij säger att kanske var det Bismarck. Nåväl, signaturen är inte ens värt pappret det är skrivet på och med det menar dom den ryska signaturen på ett eventuellt fredsavtal.

Utmanaren Julia Tymosjenko är egentligen ganska lik Petro Porosjenko.
Hon har lång politisk erfarenhet. Har varit premiärminister. Tymosjenko är precis som Porosjenko en del av systemet kring oligarkerna och har tjänat stora summor på kontrollen över samhällets resurser som man tog för sig av efter Sovjetunionens fall.

De är bägge en del av eliten i ett samhälle präglat av utbredd korruption, det vet alla, men för en del jag pratat med blir det en fråga mer om vilken av de korrupta oligarkerna man tror ska kunna göra ett ok jobb, det finns ju inga andra val.

Olga leder Julia Tymosjenko arbete i hela Donetsk-regionen. Vi träffas inte på något kontor utan på ett hippt café där de har gott kaffe. Hon är mycket misstänksam mot mina frågor om kriget, det där får du fråga Julia om i Kiev säger hon, men går till slut med på att förklara lite grann om vad de tycker, det är ju ändå den viktigaste frågan i valet.

– Det finns ett huvudmål i programmet, att avsluta kriget och återförena alla territorier i Ukraina, säger Olga.

Julia Tymosjenkos linje har varit lite oklar. Hon talar om NATO-medlemskap och EU-medlemskap, men vill förhandla inom Minsk-processen, alltså de förhandlingar som ledde fram till ett vapenstillestånd som inte fungerar, samtidigt som hon kallat den processen för ett förräderi mot Ukraina. Men direkta förhandlingar med Putin frågar jag.

– Programmet visar upp riktningen, det finns mekanismer för att hur det ska gå till, säger Olga.

Hon sammanfattar mekanismerna som att den är den lagstiftande makten, den verkställande och sen domstolarna, det är vägen framåt, säger Olga.

Det är lite som att filosofen Montesquieu ska komma upp från graven och ordna fred i Ukraina. Jag försöker förklara, vad tycker du om samtal eller inte samtal med Putin?

– Vad är det du vill höra? Att Julia Tymosjenko ska sätta ner foten och stoppa alltihop. Så klart inte, den kan bara seriösa mekanismer göra, säger Olga och sen är kaffestunden över.

Det var inte lätt att i Kramatorsk få något som helst svar på hur kandidaterna tänker sig lösningen på den allra viktigaste valfrågan.
Det är inte lätt det där, det säger Anatolij.
Han sitter i en vägspärr uppe vid fronten och väntar i kön på att få gå över.

Anatolij är gammal gruvarbetare från Makijivka inne i utbrytarrepubliken Donetsk. Han har varit över för att hämta sin pension.

– Jag skulle älska att delta i valet, men mina finansiella möjligheter gör att det inte går, det är för dyrt att åka fram och tillbaka, säger Anatolij och pekar på alla taxi- och busschaufförer som tjänar pengar på att folk ska ta sig över.

Det kommer hundratals och åter hundratals människor bara under den timme jag är där, Dom står i långa köer för att ta sig över fronten.
Mest pensionärer, men även familjer och barn.

Anatolij skulle rösta på en kandidat som ville ha riktig fred.

– Om en person vill, så kan han förhandla och skapa gemensam mark, det är bara den vägen som fungerar säger Anatolij.

– Om han bara skriker, vi ska vinna, krig, krig, då blir det ingenting.