RECENSION – FILM

"Stupid Young Heart": Välspelat om när barn får barn

3:01 min

RECENSION. Den finska regissören Selma Vilhunen utforskar tonåringarnas värld. Där finns allt från käpphästar och ensamma mammor till graviditetstest som visar positivt.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Stupid Young Heart
Regissör: Selma Vilhunen
Manus: Kirsikka Saari
Skådespelare: Rosa Honkonen, Jere Ristseppä m.fl.
Genre: Drama/ungdomsfilm
Betyg: 3 av 5

Femtonåriga Kiira har stängt in sig på toaletten med en tjejkompis. ”Kan man få ta ett graviditetstest i fred kanske”, fnissar hon, när det bankar på dörren. Kiiras hår är blont upptill och topparna är turkosa. Kompisens hår är helt rosa. De står där på damernas i shoppinggallerian med mänsklighetens allra vanligaste informationschock.

Nu ska den delas: med Kiiras egen superunga mamma, med femtonårige Lenni, den gullige korta killen med brun snedlugg från festen och skolsyster.

Två av Selma Vilhunens tidigare filmer har fått högsta betyg här i Kulturnytt, ”Hobbyhorse Revolution” och ”Little Wing”. Hon rör sig bekvämt i tonårsvärlden, bland tjejerna som ägnar helgerna åt att tävla med käpphästar, hon hänger med killgänget i soffan där de sitter med ögonen fästa på Youtubeklipp med folk som kraschar med trickcyklar.

Hon har hittills undvikit vuxenvärldens underliga respekt och rädsla för folk mellan 13 och 19. Men ”Stupid Young Heart” beter sig som en helt vanlig ungdomsfilm. Och även om både gravida Kiira och den unga pappan är sköra och argsinta, livrädda och förälskade i en välspelad blandning, så saknar jag det verkliga allvaret.

Bilden av den höggravida Kiira som ensam släpar en vit spjälsäng över asfalten, berättar visserligen att hon just då drar hela lasset, men det är ändå bara en ögonblicksbild. Och att placera filmen i en finsk betongförort där frånvarande pappor och slitna ensamstående mammor med klasar av stökiga småbarn ska skapa det där allvaret, funkar inte på mig. Det är mer som står på spel.