SPELMISSBRUK

Miss i nya lagen – spelmissbrukare kan fortsätta spela som vanligt

1:50 min

Spelmissbrukare ska kunna anmäla sig till ett nytt spärr-register. Men det fungerar bara om de har bank-id, något många spelmissbrukare saknar.

Den 1 januari 2019 fick Sverige en ny spellag som är tänkt att skydda spelmissbrukare. Som ett led i det inrättades ett nytt spärr-register, spelpaus.se. Står du med i registret får inga spelbolag låta dig spela.

Men för att anmäla sig till registret måste man ha ett bank-id. Något många spelmissbrukare saknar eftersom tillgång till ett bank-id gör att de kan spela bort stora pengar.

Orsaken är en juridisk miss som gjordes när spellagen togs fram.

– Vi tittar på att lösa det, för vi vet att det är angeläget Det har varit en snabb process kring den här lagstiftningen, så alla bitar är inte helt på plats. Nu får vi börja komplettera, säger Anders Sims, kommunikationschef på spelinspektionen. 

Innan en ny lösning är på plats så uppmanar spelinspektionen spelmissbrukare som vill spärra sig att själva kontakta spelbolagen och be dem om att bli spärrade.

– Det är inte den bästa lösningen, det är därför vi tittar på att lösa det, säger Anders Sims.

P3 Nyheter har pratat med Mikael, vars bror är grav spelmissbrukare. Brodern har en förvaltare och kan inte ha bank-id, för då kan han komma över pengar att spela bort. 

– Staten som ska stå för välfärden överlåter ansvaret till spelbolagen, det är så ironiskt, säger han.