Sex och samlevnad

Svensk sexualupplysning intresserar i Mellanöstern

2:13 min

En webbsida som upplyser asylsökande om sex och samlevnad på uppdrag av den svenska regeringen har fått oväntad spridning i Mellanöstern.

– Det är ju en rolig överraskning att så många hittat hit även från andra länder, säger Lotta Nordh Rubulis, som är projektledare på det företag som driver sajten på uppdrag av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

Sajten youmo.se funkar som en ungdomsmottagning på nätet och  riktar sig till ungdomar som söker asyl eller har fått uppehållstillstånd i Sverige. 

Men under förra året kom 80 procent av besöken från utlandet.

– Vi har väldigt mycket besök på de sidor som handlar om könsorganens uppbyggnad, vad finns det för delar och hur fungerar det. Och den absolut mest besökta sidan är den om snippan som är på arabiska.

Om det kvinnliga könsorganet?

– Ja. Och där finns det också bra bilder på hur det ser ut.

Allt på sajten är översatt till de språk som är vanligast hos asylsökande i Sverige, bland annat arabiska, somaliska och dari, en variant av persiska.

Här finns filmer med titlar som "Du bestämmer över din kropp", "Så här sätter du på en kondom" och "Tänk om jag inte får upp den". Här besvaras också frågor kring sexköp, tvångsgifte och rädsla för att inte blöda vid första samlaget.

Sajten har fått många besök från IP-adresser i Egypten, Saudiarabien, Afghanistan, Irak och Algeriet, men också i USA och Tyskland.

Störst är sajten i folkrika Iran, där över 200 000 unika besökare surfade in på sajten under år 2018 – dubbelt så många som i Sverige.

17-årige Peyman kom till Sverige från Iran för ett par år sen. Han säger att många ungdomar i Iran har sex i smyg, fast det inte är tillåtet innan man har gift sig. Han tror att den svenska sajten gör nytta, eftersom det inte finns någon sexualundervisning i Iran som motsvarar den i Sverige.
 
– Det finns inte exakt svar om man söker vad sex är, hur man kan skydda sig från olika sjukdomar eller så. Allt som jag lärt mig i Sverige var nytt för mig och jag tycker det är jättebra, säger han.

Men den svenska skattefinansierade sajten är inte okontroversiell. Under förra våren sjönk besöken från Iran drastiskt, från över 111 000 i februari månad till omkring 10 000 i mars månad.
 
– Det tror vi berodde på att sajten innehöll för känslig information och att någon tog ett beslut att stänga av trafiken, säger sajtens projektledare Lotta Nordh Rubulis. 

Ytterst ansvarig för sajten är jämställdhetsminister Åsa Lindhagen. Här kan du läsa vad hon säger om spridningen utomlands.