Ska kunna arbeta till 69 år

1:34 min

Det ska bli lättare för äldre att jobba vidare. Den blocköverskridande pensionsgruppen har kommit överens om att det ska bli omöjligt för arbetsgivare att tvinga någon att gå i pension innan man fyllt 69.

För några år sedan blev det ett väldigt liv när dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt sa att han ville göra det möjligt för svenskar att jobba längre, gärna till 75 års ålder.

Det här togs inte emot bra bland Socialdemokraterna. Partiets talesperson i pensionsfrågor kallade förslaget provocerande och i en intervju sa Ylva Johansson att Fredrik Reinfeldt citat ”tar i så han spricker”.

Nu verkar motståndet vara som bortblåst. En enig pensionsgrupp med representanter från regeringen och de borgerliga partierna har kommit överens om att rätten till att ha kvar sin anställning, den så kallade las-åldern, höjs från 67 till 69 år. Det handlar alltså inte om ett tvång utan en möjlighet.

Och på sikt kan arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tänka sig höja den här åldern ytterligare.

– Ja man bör successivt höja den åldern som människor har rätt att vara kvar i arbete. Men lika viktigt är att också fortsätta satsa på arbetsmiljö, så att alla faktiskt kan och orkar arbeta längre till pensionen, säger hon.