MÄNSKLIG PÅVERKAN

Lodjuren i Norrbotten på kritiskt låg nivå

2:05 min

Det sämsta resultatet någonsin. Det visar inventeringsresultatet av länets lodjursstam som nu har sammanställts.

Lodjursstammen i Norrbotten befinner sig på en kritisk låg nivå. Den lägsta någonsin sedan inventeringarna startade för drygt 20 år sedan. Det visar inventeringsresultatet av länets lodjursstam som nu har sammanställts.

– Vi har hittat 13 familjegrupper. Det säger Alexander Winiger är inventeringsansvarig för stora rovdjur på länsstyrelsen

17 familjegrupper är miniminivån som finns i länets förvaltningsplan för stora rovdjur. Men enligt samma förvaltningsplan borde vara minst 32 familjegrupper för att kunna säkra en livskraftig lodjursstam.

Men nu rör det sig om 13 familjegrupper historiskt lågt resultat.

– Ja, så lågt har vi aldrig tidigare legat sedan inventeringarna började i mitten på 90-talet. Man kan säga att det rör sig om ett all time low, säger Alexander Winiger.

Inventeringsresultatet har gjort att det inte är någon licensjakt på lodjur i år. Osäkert hur det blir nästa år. Inventeringsförhållandena har ansetts som relativt bra detsamma gäller födotillgången.

– Ja det har varit gott om både skogsfågel och gnagare så födotillgången har varit bra. Det är nog den mänskliga påverkan av stammen som gjort att resultatet ligger så lågt, säger Alexander Winiger.