Vadstena

Rådhustorget får ansiktslyft – men bara på ytan

1:58 min

Max 30 centimeter. Så djupt får det grävas när Rådhustorget i Vadstena ska göras om.

När torget ska fräschas upp har kommunen i samråd med arkeologer kommit fram till att det bästa sättet att undvika höga kostnader för arkeologiska undersökningar är att inte gräva för djupt.

– Man ska inte ge förslag som innebär att gräva djupare än 30 centimeter. Vi kanske inte helt och hållet slipper arkeologisk närvaro men vi planerar inte för några stora utgrävningar, säger Annika Toll, samhällsbyggnadschef i Vadstena.

Så med andra ord, inga djupa vattenledningar eller dagvattenledningar eller annat som kan innebära att gräva djupare än 30 centimeter. Allt detta för att hushålla med kommuninvånarnas skattepengar.

Rådhustorget i Vadstena är omgärdat av flera historiska byggnader, och i marken kan det finnas fornlämningar ända från medeltiden.

Delar av torget används idag som parkeringsplats och sommartid finns det även en del uteserveringar. Nu vill kommunen fräscha upp torget och göra det till en mötesplats. Men såna projekt kan bli väldigt kostsamma om projektet medför arkeologiska undersökningar. Men det ingenting de oroar sig för när de gör om Rådhustorget säger Annika Toll

– Nej, inte i det här fallet! Vi har haft en tidig dialog med arkeologerna och har tänkt igenom det ordentligt och vi vet att vi inte behöver gräva djupt, säger Annika Toll.