Svensk Väljaropinion

Stödet minskar för S – KD klättrar uppåt

2:25 min

Socialdemokraterna får minskat väljarstöd den senaste månaden och minskar med 0,9 procentenheter till 27,4 procent enligt Svensk Väljaropinion, som är en sammanvägning av opinionsmätningar som Sifo gör för Ekot.

Väljarnas stöd kan ha påverkats av kompromisserna i januariöverenskommelsen säger Lena Rådström Baastad som är partisekreterare för Socialdemokraterna:

– Vi kan ändå konstatera att det är ganska små förändringar jämfört med valresultatet om vi tittar för Socialdemokraternas del. Sen är det ingen hemlighet att det finns delar i den här överenskommelsen som inte hade funnits med om det hade varit Socialdemokraterna själva som styrt.

Socialdemokraternas politik efter 73-punktsöverenskommelsen med Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet kan alltså ha påverkat nedgången i stöd bland väljarna. Det är en kompromiss där Socialdemokraterna bland annat har fått ge efter på flera för partiets väljare viktiga punkter, till exempel förändringar anställningstryggheten.

– Nu handlar det om att för det första måste regeringen visa på resultatet. Det är mot resultaten man kommer att mätas mot i valet. För oss som parti så handlar det självklart också om att vi ska jobba med att utveckla våran politik parallellt med regeringsarbetet, säger Lena Rådström Baastad.

Miljöpartiet går enligt mätningen ner med 0,3 procentenheter och hamnar på 3,9 procent. Liberalerna går också ner med 0,2 procentenheter och står på 3,5 procent. Båda alltså under fyraprocentsspärren till riksdagen. Centerpartiet däremot går upp med 0,5 procentenheter till 8,1 procent.

Kristdemokraterna fortsätter att klättra uppåt. Plus 0,6 procentenheter till 9,2 procent. Kd är därmed femte största parti.

Moderaterna går upp 0,1 procentenheter och ligger på 17,7 procent.

Vänsterpartiet går svagt uppåt med plus 0,3 procentenheter till 9,8 procent.

Sverigedemokraterna svagt bakåt med 0,2 procentenheter till 19,1 procent.