Jurist vill att Sverige agerar

Svensk medborgare försvunnen i Etiopien

2:48 min

En 38-årig svensk medborgare är försvunnen i Etiopien sedan i maj förra året. Anhöriga tror att han har gripits av etiopisk polis, och tycker nu att Sverige borde agera mer kraftfullt för att få hem honom.

Den försvunna mannen har eritreanskt ursprung, men enbart svenskt medborgarskap. Senast anhöriga hade kontakt med honom var i maj förra året, när han befann sig i Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

– I vårt arbete framåt utgår vi från att personen kan vara frihetsberövad, men det är inga bekräftade uppgifter som vi har, säger Patric Nilsson, presschef på Utrikesdepartementet. 

Familjen beskriver honom som engagerad för rättvisa och demokrati. Han var kritisk till regimen i Eritrea och ville skapa dialog mellan eritreaner i Sverige. Bland annat drev han en facebook-grupp för svensk-eritreaner som samlade ett tusental personer.

Mannens bror säger att det inte finns något som tyder på att han skulle vilja försvinna frivilligt.

– Han är glad och har bra kontakter med alla, familjen och alla vänner, säger brodern.

Juristen Mussie Ephrem, som har träffat familjen flera gånger och engagerat sig i fallet, är övertygad om att 38-åringen är gripen av etiopisk polis.

– Att personen är arresterad, så mycket kan jag nog säga med fog.

Vad har du för bevis för det?

– De bevis som jag förlitar mig på är de samtal som hans närmast anhöriga har fört med de lokala myndigheterna. Det är en del av en mängd olika indicier, säger Mussie Ephrem. 

Mannen var på semester i Etiopien, vilket har ansetts relativt säkert för exil-eritreaner. Men nu har det alltså gått drygt tio månader sedan försvinnandet. Och Mussie Ephrem vill nu att Sverige ska agera mer kraftfullt.

– I det här bör Sverige framställa tydliga krav. Den här svenska medborgaren sitter arresterad bortom de grundläggande universella deklarationerna om mänskliga rättigheter som ska komma honom till del.

Etiopiens ambassad i Stockholm säger till Ekot att de inte har kännedom om fallet och vill inte kommentera det i nuläget.

Flera svenska medborgare har tidigare suttit fängslade i Etiopen, bland annat journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, samt hjärtläkaren Fikru Maru. Men UD:s presschef Patric Nilsson vill inte dra några paralleller till tidigare fall och säger att UD nu måste få ytterligare fakta.

– En del i detta är naturligtvis att vi vill få det från etiopiska företrädare. Och det är därför vår ambassad i Addis Abeba arbetar just på det, säger Patric Nilsson.

Eftersom Ekot inte har kunnat komma i kontakt med mannen eller fått säkra uppgifter om var han befinner sig, har vi valt att inte publicera hans namn.