Presidentval

Hon kan bli Slovakiens första kvinnliga president

1:56 min

Efter ett politiskt turbulent år har en progressiv advokat och miljöaktivist goda chanser att bli Slovakiens första kvinnliga president. Hon har väckt många slovakers hopp om en ny sorts politiker.

– Människor är verkligen upprörda över politikernas beteende, säger Oľga Gyarfášová, sociolog och politisk analytiker i Bratislava.

Favoriten i presidentvalet, Zuzana Čaputová, representerar en ny typ av politiker. Hon beskrivs som öppen, ärlig och fri från dolda intressen. Det är framför allt unga, liberala Europatillvända slovaker som röstar på den 45-åriga advokaten.

Men enligt Gyarfášová var det också oväntat många i mer traditionella, religiöst präglade miljöer som gav den politiska nykomlingen sin röst i första valomgången.

Čaputová är en av grundarna till det nya partiet progressiva Slovakien och blev känd i samband med en utdragen miljötvist om en olaglig soptipp.

Korruption och maktmissbruk har genomsyrat landet sedan det blev självständigt 1993 . Efter mordet på den undersökande journalisten Ján Kuciak och hans fästmö för ett drygt år sedan, vällde missnöjet ut på gatorna.

Runt om i Slovakien hölls de största demonstrationerna sedan kommunistregimens fall för 30 år sedan.

Under trycket av protesterna tvingades flera personer lämna sina poster, bland annat regeringschefen Robert Fico, som ändå fortsätter att dra i trådarna bakom kulisserna.

En ökänd affärsman är åtalad för att ha beställt mordet på journalisten, som bland annat undersökte mannens affärer och kopplingar till italiensk maffia och slovakiska politiker.

I de sista opinionsundersökningarna inför dagens avgörande valomgång leder Zuzana Čaputová stort över Maroš Šefčovič, Slovakiens EU-kommissionär.

Bakom honom står regeringspartiet SMER som har förlorat stöd under det gångna året. Det politiska missnöjet har polariserat opinionen och även stärkt extremhögern.

Stödet för Čaputová står i skarp kontrast till de illiberala utvecklingarna i övriga Centraleuropa.

– Dagens val kan öppna för en liberal vändning, säger analytikern Ol'ga Gyarfášová, men lägger till att det inte räcker med presidentvalet. Avgörande blir parlamentsvalet nästa år. Beroende på hur det går kanske Slovakien kan leda i en ny riktning.