KD vill ha ”lagom” EU

1:33 min

Ett ”lagom” EU som varken drar mot överstatlig superstat eller mot avveckling av hela samarbetet är Kristdemokraternas mål när partiet laddar inför valet till EU-parlamentet om knappt två månader.

EU stod i fokus när partiets kommundagar i dag avslutades i Örebro. 

– Framför allt handlar det här om det stora vägvalet som EU står inför där det finns både de som tycker att vi ska lämna EU-samarbetet som sprider en öppen populism och det är på frammarsch i Europa, säger Sara Skyttedal, partiets förstanamn.

– Samtidigt har vi superstatsfederalismen som är på frammarsch och som med sin överstatsambitioner riskerar förtroendet för EU. Vi vill se ett helt annan väg framåt mot ett mer lagom EU.

Er kampanjslogan verkar vara Make EU lagom again på svengelska. När var EU lagom?

– Vi tror att EU måste tillbaka till det som var idén när EU grundades. Försvara freden, främja välfärden och värdena. Inte det EU som vissa kämpar för i dag som rör sig mot superstatsfederalism.

Sara Skyttedal är alltså kritisk mot dem som vill ha mer beskattning och styrning av välfärdspolitiken på EU-nivå men också mot dem som verkar vilja lämna samarbetet.

Hon pekar på att det fortfarande finns hinder på den inre marknaden där varor, människor och tjänster fritt ska kunna passera gränser som hon vill i stället fokusera på.

Partiledaren Ebba Busch Thor vänder sig i samma anda konkret mot exempelvis de svenska socialdemokraterna.

– Ska man rösta för partier som Socialdemokraterna som är beredda att låta EU lägga sig i arbetstider och svenska barnfamiljers föräldraledighet? Nej, menar vi. Om man vill värna EU så måste man också i vissa delar rädda EU från sig självt, säger Ebba Busch Thor.