Italien

Familjekongress väcker polemik

2:08 min

I Verona i Italien pågår just nu den internationella familjekongressen, en konferens för anti-abortrörelsen. Att Italiens inrikesminister Matteo Salvini och familjeministern deltar i kongressen idag har väckt polemik. Men ordföranden för World congress of families, amerikanen Brian Brown anser att rörelsen har medvind.

– Kristna ortodoxa, judar, protestanter eller mormoner – det spelar ingen roll. Så länge vi delar samma idé – den om familjen, säger Brian Brown, ordförande för den Internationella Familjekongressen som i år hålls i Verona.

Alla här talar om den naturliga familjen, många är emot abort, vissa anser att homosexualitet bör kriminaliseras.

Igår delades liten plastdocka ut – som påstods beskriva storleken av ett tio veckor gammalt foster.

Att Italiens inrikesminister och vice premiärminister Matteo Salvini och familjeministern Lorenzo Fontana också är här – det har väckt en särskild polemik.

Att La Lega i veckan föreslog en ändring i abortlagen – som röstades ner – är ändå ett sätt att sätta abortfrågan på agendan. Vilket också är ett av kongressens syften. Inte minst inför valet till EU-parlamentet där värdekonservativa partier tycks ha medvind.

Frågan splittrar även den italienska regering. Samarbetspartnern, landets andre vice premiärminister Luigi Di Maio från Femstjärnerörelsen, kallar mötet i Verona för en tillbakagång till Medeltiden.

Utanför konferenslokalerna i Verona demonstrerar motståndarna.

– Vi har kämpat för rättigheter som vi trodde att vi hade uppnått en gång för alla, säger Giulietta Di Pauli.

Hon visar sitt röda halsband. Det tillhörde hennes mamma.

– Det var hon som lärde oss att välja själv, vare sig det gäller kärlek, skilsmässa eller abort, säger Giulietta Di Pauli.