Presidentvalet i Ukraina

Väljare i Ukraina: ”Korruption påverkar valet”

1:15 min

I presidentvalet i Ukraina i morgon är det korruptionen som står i centrum. Det är nämligen ett av dem största problemen i landet och finns på hög nivå. Men den griper också in i människors vardag.

I huvudstaden Kiev träffade vår korrespondent Aleksander som är övertygad om att korruptionen kommer att påverka valet:

– Självklart kommer det att påverka, så klart. Alla är korrupta här, från polis till allmännyttan, säger Aleksander.

Han håller på att lägga en stenlagd gång fram till en ny liten affär. Tilliten till den politiska eliten som ställer upp i valet är låg, det enda Aleksander är säker på är att alla kandidaterna varit involverade i någon form av korruption.

För den finns överallt.

– Det är systematiskt, det börjar i den kommunala servicen, till och med körkort kan köpas, säger Aleksander som har massor av egna erfarenheter. Universitetsplatser, doktorsbesök, olika tillstånd till och med folkbokföringen. Enda lösningen är att alla i Ukraina börjar säga nej.

Att korruption direkt påverkar valet av president är det få som inte tror. I Ukraina, precis som i många före detta sovjetiska länder finns en elit som tog över tillgångar på 90-talet och som sedan flyttat in och erövrat mycket av den politiska makten, för att få kontroll.

Ukraina ligger på plats 120 av 180 länder på antikorruptionsorganisationen Transparancy Internationals ranking. Det har blivit bättre men bara marginellt.

Vita står i en välbesökt fiskaffär på en liten trivsam matmarknad i huvudstaden Kiev. Hon tror inte att korruptionen går att påverka. Den är så stark, som en fisk i vattnet som inte ens behöver komma upp för att andas.

- Sådant är vårt presidentval, säger Vita