Italien

Inrikesminister Salvini: Homosexuella par bör inte vara föräldrar

2:07 min

I Italien visar inrikesminister Matteo Salvinis deltagande i en konferens med anti-abortrörelsen på ännu en konflikt mellan de båda parterna i regeringen.

På den internationella familjekongressen i Verona, sa Salvini att homosexuella par inte bör vara föräldrar.

– Jag håller fast vid att ett barn har rätt till både en mamma och en pappa, sa inrikesminister Matteo Salvini från högerpartiet La Lega, på en presskonferens här i Verona. Han har inget emot homosexuella par, men han anser inte att de inte ska ha rätt att skaffa barn.

Han förespråkar gratis dagis, uppmuntrar adoption, och bonus till flerbarnsfamiljer. Och försvarar sitt deltagande på familjekongressen med att han är positiv till alla initiativ som uppmuntrar att fler barn föds i Italien. Idag har Italien bland de lägsta födelsetalen i världen, bara i genomsnitt 1,3 barn per kvinna.

Även homosexuella par har rätt till att skaffa barn, även om det är en omstridd rättighet i Italien.

Igår demonstrerade minst 40 000 människor (enligt polisen, enligt arrangörerna var de 100.000) för kvinnors rättigheter i Verona och emot att kommunen till och med har gett familjekongressen ett särskilt beskydd.

Samtidigt hålls en konferens i Rom med Salvinis regeringspartner, anti-etablissemangsrörelsen Femstjärnerörelsen. Ledaren Luigi Di Maio sa där att även han vill uppmuntra barnafödandet, men kallade deltagarna på konferensen i Verona för fanatiker.

– Här hos oss talar förnuftet men i Verona bemöter man detta tema på ett medeltida sätt. Vi ser mot framtiden, sa han.

Femstjärnerörelsen sa också att de kommer att delta på en manifestation för hbtq-rörelsen i maj.