Hon står bakom dansföreställningen Märgben

7:08 min

Det som började i ett barndomsminne om samisk mat, har nu slutat som en dans. Den samiska koreografen Simone Grötte har tagit fasta på samiska traditioner och tankar om identitet - och i dansföreställningen Märgben utforskar hon vad det innebär att vara same idag.

Koreografen Simone Grötte visar upp en blå Giisa med samiska symboler. Hennes händer vandrar varsamt kring rekvisitan till kvällens föreställning Märgben - i en gest som får det att se ut som att energin efter allt det hårda jobb med föreställningen pyser iväg, skulle hon vara för ovarsam med den.

Vi står backstage på Norrdans lokaler i Härnösand. I bakgrunden skymtar små rullar med affischer, galgar med upphängd rekvisita och på golvet står såna där svarta, stora turnélådorna på hjul med metallförstärkningar runt kanterna.

Ikväll har föreställningen Märgben sin premiär. Den uppsluppna stämningen i rummet gör att gravitationen släpper och människor måste greppa tag i varandra genom att prata om praktiska saker som ska lösas inför kvällen för att inte sväva iväg i förväntningarna som finns på den första dansföreställningen och början av turnén.

- Jag heter Simone Grötte och kommer från Lakselv i finnmark, Norge. Och där är jag född och uppvuxen och jag har mina samiska rötter därifrån också. Som ju är en väldigt viktig del av min bakgrund och en viktig del av mitt konstnärliga yrke, säger Simone Grötte. 

Hon berättar att Märgben tar utgångspunkt i hennes första barndomsminne knutet till mat - att äta renkött, buljong och märgben. Upplevelsen har gjort ett starkt intryck på henne och hon berättar att detta återspeglas i föreställningen genom att gå in i märgen på vad det innebär att vara människa. 

Simone Grötte är 34 år, är uppvuxen i Nordnorge, och har regisserat både dansföreställningar och film. Hon berättar att det samiska alltid har funnits representerat i den dans hon jobbat med men i Märgben har hon tagit steget fullt ut och låtit sin samiska del skina genom hela verket.

- Och det har varit väldigt spännande, det är första gången jag har verkligen tordats att ta det steget dit och göra en modern dansföreställning utav det. Så Märgben har blivit väldigt personlig och väldigt viktig för mig. 

Inför föreställningen har koreografen sänt ut frågor till samer i norra delarna av Sverige och Norge och frågat dem om olika saker kring deras identitet - och deras röster har tagits upp på band och finns med i föreställningen. 

- Allt från hurdan lukt förbinder du med det samiska? Vilken smak? De här sinnesintrycken... då får man många passionerade svar. Det är renkött, och det är buljong och det är lukt av elden. Så har vi lite mer djupgående frågor om har det någon gång varit jobbigt att vara same? Har du någon gång känt att du inte är samisk nog? Och det har gett oss ett rikt material, väldigt mycket goda reflektioner och tankar som då är den röda tråden i märgben, säger Simone Grötte. 

Åtta dansare är med i föreställningen, och musiken står Herman Rundberg för - som tillsammans med sina tre bröder gjort sig känd för musiken i bandet Violet road. Och koreografen Simone Grötte har genom arbetet med Märgben funderat mycket på vad det innebär att vara en samisk koreograf.

- På många sätt fått ta ställning till det för jag titulerar ju mig själv som en samisk koreograf. Men samtidigt har det inte som jag känner till det vart någon tradition för någon egen samisk dans. I alla fall inte då jag växte upp så var inte det något eget. Så mitt sätt att använda det samiska i koreografin är att jag är väldigt upptagen av tunga rytmer, saker som går ned mot jorden. 

Hon berättar att det finns samiska föremål med i föreställningen - en Giisa bland annat - men också mönster från duodji i kostymer och scenografi och andra samiska symboler.

Nu väntar en turné runt om i Sápmi för föreställningen Märgben. Sundsvall, Lycksele, Umeå, Haparanda är några av orterna som dansföreställningen passerar och sedan fortsätter ensemblen upp mot Nordnorge. Och den samiska koreografen Simone Grötte tror att Märgben kan vara ett sätt för samer att lära sig mer om modern dans, då hon fått en bra återkoppling av samer på tidigare föreställningar hon gjort. 

- Många som kanske inte är så vant med att se dans får en väldigt
go upplevelse. Många som inte har tordats ta steget och gå och titta på modern dans - det kan ju verka lite skumt - får upp ögonen om du har ett tema som de känner till. Det tror jag gör att många törs ta det steget in och se dans. Det glädjer mig väldigt. Det är en av mina stora mål och motivationer, säger den samiska koreografen Simone Grötte. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio