3D Printad utställning på Värmlands Museum

1:31 min

När Värmlands Museum öppnar sin nya utställning i början av juni så kommer delar av den att vara utskrivna med en 3D-skrivare.

– Eftersom det handlar om framtiden och produktion i framtiden så var det logiskt att också göra utställningen på det viset säger Dan Spegel som är utställningsproducent på Värmlands Museum.

Det är den del av Värmlands museums nya basutställning som heter framtidslabbet som just nu håller på att skrivas ut på The Wood Region i Sysslebäck.

– Vi tänkte första att det inte skulle gå att printa en hel utställning i en 3D-skrivare, det kommer vi inte att fixa säger Dan Spegel men efter att man fått tag på en arkitektbyrå som var intresserade av det man gör på The Wood Region så fick man till slut fram en formgivning som man kunde skriva ut.

– För den här maskinen är det inte lättare att skriva en rak vägg utan det går lika bra att skriva ut en vägg som är lite bucklig, vågig och rund så det har vi utnyttjat.

Det är ett 100 kvadratmeter stort rum som just nu får sin inredningen utskriven med hjälp av The Wood regions stora 3D-skrivare uppe i Sysslebäck och Dan Spegel hoppas utställningsrummet ska bidra till att tänka annorlunda. 

– Vi hoppas att det ska ge perspektiv och insikter om hur vi lever våra liv, och att vi ska tänka hur vi kan leva istället.