Ouahid, 11, väntar på utvisning: Jag har ett liv här

2:10 min

De flesta ensamkommande marockanska barn får avslag på sina asylansökningar. Men Sverige utvisar inte barn om det inte finns vuxna som tar emot i hemlandet. I väntan på utvisning bygger 11-årige Ouahid upp sitt liv i Stockholm.

– Jag har kompisar, jag spelar fotboll, jag går till skolan. Jag har någonstans att sova, jag har någonstans att duscha, säger Ouahid om sitt liv i Stockholmsförorten och fortsätter.

– Förut hade jag ingenting.

Ouahid heter egentligen något annat och vi har bytt ut hans röst. För två år sedan lämnade Ouahid Marocko. Nu är han 11 år och bor hos en fosterfamilj i södra Stockholm. Här går han i skolan och på fritiden spelar han fotboll, fotboll och ännu mera fotboll.

Ouahid är ett av drygt 230 marockanska barn som under 2017 sökte asyl i Sverige. Men det är väldigt få av de barnen som får stanna. Det råder ingen väpnad konflikt i Marocko, resonerar Migrationsverket.

Men eftersom många av de marockanska barnen varken har kontakt med någon vuxen i hemlandet eller identitetshandlingar som visar att de är just marockanska medborgare kan inte Migrationsverket utvisa dem. Under tiden har kommunerna ansvar för barnen och ser till att de har någonstans att bo och går i skolan.

Så är det också för Ouahid, som sedan den 5 december egentligen inte har rätt att vara i Sverige. När han fyller 18 år kommer Migrationsverket lämna över hans ärende till polisen.

Goriana Tarnitsova är Ouahids gode man. Hon är frustrerad över situationen; hon tycker inte att hon får några ordentliga svar om hur återvändandet ska gå till.

– Det blir ett senare problem. Det är den uppfattningen jag får i mina kontakter med Migrationsverket. Jag får inte svar på mina frågor om hur det ska gå till i praktiken. Finns det barnhem i Marocko? Hur gör Migrationsverket för att få kontakt med eventuella föräldrar?

– De hänvisar till att det är barnet själv som ska försöka få fram identitetshandlingar. Det är den responsen som jag har fått, säger Goriana Tarnitsova. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista