Svårt att utvisa marockanska barn: Ett moment 22

2:15 min

2018 fick bara ett av 120 marockanska ensamkommande barn som sökt asyl bifall av Migrationsverket. Samtidigt har myndigheten svårt att skicka tillbaka dem som fått avslag.

Många av de marockanska ensamkommande barnen saknar både vuxna i hemlandet som kan ta hand om dem och identitetshandlingar som styrker att de är marockanska medborgare. 

Det gör det svårt för Migrationsverket att utvisa de barn som fått avslag. Under 2018 var det bara tio barn som återvände frivilligt till Marocko.

I väntan på utvisning blir barnen kommunernas ansvar och socialtjänsten ser till att de har någonstans att bo och går i skolan.

Goriana Tarnitsova är god man åt flera marockanska ensamkommande barn i Stockholm som fått avslag. De vet att de inte får stanna men bygger samtidigt upp sina liv här i Stockholm.

– Jag tycker att det är problematiskt att vi har ett så ineffektivt system som i längden skapar mänskligt lidande. Visst, barnen har det bra just nu. De får fantastiskt bra stöd av många socialarbetare runt omkring sig, men hur blir det i längden? De får inte uppehållstillstånd så när de fyller 18 år så hamnar de på gatan, säger Goriana Tarnitsova.

Terje Torvik, Migrationsverkets expert på återvändande av ensamkommande barn, tycker också att situationen är problematisk och beskriver den som ett moment 22.

– Det finns ingen quick fix här. Vi kan inte kräva av en annan stat att man ska utfärda resehandling om det inte går att fastställa ett medborgarskap, säger Terje Torvik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista