Presidentkandidaten Zelenskij suddar ut gränsen mellan fiktion och verklighet

2:26 min

Från tv-rollen som president till seger i första omgången av presidentvalet. Volodymyr Zelenskij är på väg att rita om Ukrainas politiska karta.

På tv spelar han en man av folket som av en serie slumpmässiga händelser blir Ukrainas president, en position han använder för att försöka genomföra en rad reformer. Nu står han på tröskeln till att bli president på riktigt i ett land med 45 miljoner invånare.

Det som verkligen är underligt med Volodymyr Zelenskijs politiska komediserie "Folkets tjänare" är hur många detaljer manusgruppen hämtat ur verkligheten och vridit till satir. Tv-serien är en skrattspegel där nästan allt går att känna igen men stuvats om till en ny berättelse om ett påhittat Ukraina i ett alternativt universum.

Nu har detta alternativa Ukraina slagit ned som en bomb mitt i det verkliga landet och det är inte längre helt lätt att veta vad som är vad. Ett politiskt utspel i en särskild fråga kan vara hämtat från någon av kandidaternas valkampanj men kan lika gärna vara en replik ur "Folkets tjänare".

Två av världslitteraturens dystopier har på senare år använts som jämförelse med den politiska utvecklingen i många av världens länder: det totalitära övervakningssamhället i George Orwells "1984" och Aldous Huxleys "Du sköna nya värld" med sin mardrömslika blandning av dröm och verklighet. När det gäller läget i Ukraina kanske vi måste hitta en ny jämförelse.

Volodymyr Zelenskijs valkampanj är nästan uteslutande den välskrivna komiska skrattspegeln om det påhittade men på sätt och vis ändå verklighetstrogna Ukraina. Hur detta tv-drama ska kunna omvandlas i politiskt program är det ännu ingen som förstått, kanske inte ens presidentkandidaten själv.

Det enda som är säkert att vi befinner oss på en ny nivå i hur mycket det går att sudda ut gränsen mellan fiktion och verklighet.