18-åriga Simin från Afghanistan får avslag

1:49 min

18-åriga Simin Rezai från Afghanistan har nu fått avslag på sin ansökan om att få sitt fall lyft i migrationsöverdomstolen. Beslutet att hon ska utvisas vinner därmed laga kraft.

Lyssna på det längre reportaget

Simin Rezai
Frida Granström/Sveriges Radio

För snart en månad sedan berättade vi på P4 Värmland om 18-åriga Simin Rezai från Afghanistan som sökt asyl i Sverige men fått avslag. I Afghanistan säger hon sig ha varit bortgift till en femtioårig man som torterat henne och att hon inte har någon anhörig att återvända till. I fredags fick Simin nyheten att migrationsöverdomstolen beslutat att inte ta upp hennes fall och avslaget vinner därmed laga kraft.

– Jag är stressad och orolig och kan inte sova, säger hon.

Simin Rezai sitter hopkrupen på stolen och håller armarna runt magen, ibland pausar hon samtalet på grund av illamående. Hon säger att hon har svårt att tänka av all ångestdämpande medicin hon fått.
Trots oron släpper hon inte hoppet om att få stanna i Sverige.

– Jag ska kämpa! Jag vet inget om framtiden, men jag vill stanna i Sverige, vill inte tillbaka till Afghanistan.

Karin Lexell har varit Simins advokat under asylprocessen och hon kommenterar fallet såhär:

– Det är väldigt tråkigt för Simin. Jag hade egentligen hoppats på ett annat beslut i migrationsdomstolen, jag hade inte så stort hopp om att få fallet prövat i migrationsöverdomstolen.

Nu har Simin fem veckor på sig att frivilligt lämna landet, annars riskerar hon att lämnas över till polisen som då får uppdraget att verkställa utvisningen.

– Som en ensam kvinna från Afghanistan kommer hon få det svårt. Jag är förvånad över att fallet handlat så mycket om trovärdighet. Som minderårig kvinna från Afghanistan borde hon fått flyktingstatus bara av det.

Då Simin menar att hon gifts bort av sin familj har hon ingen anhörig att återvända till.

– De tror inte på hennes historia och säger att hon säkert har ett nätverk i Afghanistan, vilket hon inte har, säger Karin Lexell

Finns det något mer du kan göra?

– Jag kommer fortsätta försöka hjälpa Simin, men det finns inte så mycket mer juridiskt jag kan göra nu.

De planerar att försöka ansöka om verkställighetshinder, orsaker som kan göra det osäkert för Simin Rezai att återvända till Afghanistan. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista