EU-valet

Så svarade Feministiskt initiativ om extrapengarna i EU

EU-parlamentarikerna får omkring 45 000 kronor för kontorsutgifter – varje månad. De behöver inte redovisa vad pengarna går till, men sedan årsskiftet finns möjligheten.

Så ställer sig kandidaterna från Feministiskt initiativ till att visa sina kvitton.

Parlamentarikerna får en ersättning på cirka 45 000 kr i månaden som de inte är skyldiga att redovisa. Tanken är att pengarna ska gå till utgifter som har med deras jobb att göra. De kan till exempel användas till kontor i hemlandet, trycksaker eller till att ordna konferenser eller utställningar.

I början av året beslutade parlamentet att det skulle skapas möjligheter för ledamöterna att redovisa de här pengarna på parlamentets webbplats. Det är fortfarande helt frivilligt – och dessutom oklart hur detaljerad den redovisningen kan bli.

Ekot har frågat partiernas EU-kandidater:

  • Kommer du att redovisa dina kontorsutgifter?
  • Varför/Varför inte?

Soraya Post:

– Ja. Viktigt med transparens i hur vi politiker använder offentliga och gemensamma medel.

Stina Svensson:

– Ja. Det finns ingen anledning till att inte redovisa vad pengarna används till. Viktigt att redovisa vad vi använder våra gemensamma medel till.

Jaime Gomez:

– Ja. Det är en demokratifråga att bli transparent mot mina väljare om hur offentliga medel hanteras.

Toktam Jahangiry:

– Ja. Jag kommer att redovisa alla mina kontorsutgifter. Jag är vald från svenska folket och det är viktigt att vara transparent i hur jag som politiker använder offentliga och gemensamma medel.

Joakim Månsson Bengtsson:

– Ja. Jag tycker det är otroligt viktigt att vara transparent, öppen och ärlig vad gäller hur ersättningen används. Jag ser det också som ett agerande som behövs för att minska politikerföraktet och främja förtroendet för politiker.