Långsam tillväxt

EU-oro över Italiens ekonomi

1:30 min

Tillväxttakten i den italienska ekonomin går långsamt. Och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker som är på besök i Italien, uttryckte sin oro på en presskonferens under tisdagen.

Jean-Claude Juncker är lite oroad över att tillväxttakten är långsam och han önskar att Italiens regering ökar sina ansträngningar för att tillväxten ska ta fart.

När EU-kommissionen godkände den italienska budgeten förutsåg man en tillväxt på 1,2 procent i år. Men Italien har hamnat i recession och nu tror EU på en tillväxt på 0,2 procent för 2019.

OECD gör en dystrare analys och förutspår en tillväxt på minus 0,2 procent i år.

Den italienske premiärministern Conte sa som svar på dagens presskonferens att man nu ska sätta igång de många pågående infrastrukturarbeten som har avstannat runt om i landet.

Samtidigt skriver OECD i en ny rapport att omfattande reformer behövs i Italien för att förstärka ekonomin. Organisationen uttrycker också en viss oro för den aktivitetsersättning som nu införs i Italien och varnar för risken att den kan bli en fattigdomsfälla och minska incitamenten för att folk ska söka jobb.