Omstritt förslag

Förståelse för Staffanstorps IS-beslut

2:05 min

Flera andra kommuner förstår Staffanstorps beslut att neka IS-återvändare hjälp, även om de inte planerar att följa efter.

– Det här är en svår situation för kommunerna, när det kommer människor som har varit med i en terrororganisation och ska in i samhället, jämsides med dem som flytt hit och som vi tagit emot, och som ser IS som sina bödlar, säger Pia Almström (M), kommunstyrelseordförande i Kävlinge.

I kväll väntas kommunfullmäktige i Staffanstorp ta beslut om att personer som anslutit sig till terrororganisationen IS inte ska få kommunal hjälp som till exempel försörjningsstöd. Det omstridda förslaget som dömts ut av jurister har satt fokus på en fråga som många kommuner funderar på just nu.

Kävlinge kommun ligger ett par mil norr om Staffanstorp. Ingen av kommunerna känner till att någon därifrån skulle rest iväg för att strida med IS, och därför har många kallat Staffanstorps förslag för ett utspel utan verklig betydelse. Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet, tror det till stor del handlar om symbolpolitik.
 
– Ett skäl till det är att jag tror att det är väldigt osannolikt att det skulle komma några IS-återvändare och bosätta sig just i Staffanstorp. Det tror jag inte mycket på, säger han.
 
Men Staffanstorps kommunstyrelseordförande Christian Sonesson (M) vänder sig mot beskrivningen.
 
– Jag skulle aldrig få för mig att göra offer för terrorister till ett politiskt utspel. Jag tycker att det är ganska cyniskt, säger han.
 
Ekot har kontaktat andra kommuner för att höra hur de ser på Staffanstorps beslut. Flera moderatledda grannkommuner i Skåne har förståelse för beslutet men planerar inte att följa efter, eftersom det skulle strida mot lagen.

Sverigedemokratiskt styrda Hörby och Bromölla resonerar på liknande sätt, medan Louise Erixon (SD), ordförande i kommunstyrelsen i Sölvesborg, kallar förslaget intressant men säger att det inte har diskuterats i styret än.

I Stockholm och Göteborg anser kommunstyrelseordförandena Anna König Jerlmyr (M) och Axel Josefson (M) att kommuner inte ska ta beslut som går emot lagen, och samma syn har Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.

Gemensamt för alla kommunerna är kritiken mot att en ny terrorlag dröjer. Pia Almström säger att det därför inte är uteslutet att Kävlinge följer efter Staffanstorp.
 
– Nu sitter vi här igen, och då är det kommunerna som får ta ansvaret, och vi har varken kompetensen, resurserna eller förmågan att hantera det här, säger hon.