PÅVERKAN

Grupper i USA kan påverka svenska väljare

2:32 min

Svenska myndigheter har börjat arbeta för att skydda Europaparlamentsvalet mot påverkanskampanjer. Ben Nimmo, en av världens främsta experter på desinformation, säger till Ekot att grupper i USA kan försöka påverka i Sverige.

Ben Nimmo är en sorts digital detektiv och kallas för Digital Sherlock. Han spårar falska uppgifter på nätet tillsammans med sin grupp, Digital Forensic Research Lab vid tankesmedjan Atlantic Council.

– De senaste åren har vi sett högerradikala aktörer i USA försöka samarbeta med grupper i Sverige. Det handlar om ett motstånd mot islam och migration, säger Ben Nimmo som räknar med att det kommer att fortsätta.

– Vi kan få se både påverkan utifrån och inifrån. Aktörer inom länder tar efter ryska metoder för desinformation, enligt Ben Nimmo som analyserat flera val.

Europaparlamentsvalet är ett stort och komplext mål för desinformation med så många länder och språk, poängterar analytikern. En och samma aktör kan ofta vilja stärka både höger - och vänsterextrema grupper för att skapa splittring. Vi kan få se falska konton i sociala medier och osanna uppgifter om valfusk. Det brukar bland annat handla om hur migranter röstar, enligt Ben Nimmo. Han har sett samma tendenser i flera val.

Ofta är anklagelserna falska och bilderna flera år gamla från helt andra länder än det som uppges, enligt experten.

I det svenska valet förra året skapades facebokgrupper om valfusk och konspirationsteorier redan före valdagen. I Sverige har ett samarbete inletts mellan flera myndigheter för att skydda EU-valet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, stödjer och stärker den samordningen. 

MSB kommer att utgå från samma arbetsmodell som man använde för valet 2018. Det handlar bland annat om att öka medvetenheten om hotet och sårbarheter för främmande makts informationspåverkan, uppger myndigheten.

– Vi är just nu i en analys- och förberedelsefas. Vi har valet 2018 i färskt minne. Arbetet med att skydda riksdagsvalet fortsatte ända fram tills regeringen tillträdde och det har därför varit lätt att återuppta arbetet inför EU-valet. Samverkan har påbörjats mellan flera av de myndigheter som ska genomföra och skydda valet, säger Mikael Tofvesson, operativ chef vid MSB, till Ekot.