Konflikt om barnfigurerna Babblarna till domstol

2:28 min

Vem äger upphovsrättigheterna till barnfigurerna Babblarna? Den frågan ska nu avgöras i Arbetsdomstolen sedan förlaget bakom konceptet stämt animatören.

Babblarna finns bland annat i böcker, som leksaker, i musik och på film och är omåttligt populära bland barn. Tvisten som nu ska avgöras i Arbetsdomstolen är infekterad och innehåller många turer, men i grunden handlar det om vem som egentligen har formgett de färgglada, språkpedagogiska figurerna och deras värld. 
 
Anneli Tisell, vd för Hatten Förlag, menar att det är hon som är navet i tillkomsten av Babblarnas formgivning.

– Jag började utveckla konceptet redan 2003 och det var först 2005 som jag bjöd in andra kreatörer att, tillsammans med mig, utveckla konceptet, säger hon.
 
Ola Schubert, som först frilansade åt Hatten Förlag under tio år och sedan var anställd under två år, menar att han och ytterligare en frilansande illustratör har varit med och skapat Babba, Bibbi, Dadda och de andra.

– Anneli äger ju så klart rätten till varumärket, alltså namnet Babblarna. Men figurerna, karaktärerna, som har samlingsnamnet Babblarna är ju enskilda illustrationer och alster, säger han.

Babblarna är också ett samlingsnamn för all verksamhet som bedrivs.

– Vi äger upphovsrätt till många av de illustrationer och alster som ingår i konceptet Babblarna och vissa delar har vi också delad upphovsrätt med till exempel Anneli eller Hatten, men mycket av det vi har gjort äger vi ensam upphovsrätt till, säger Ola Schubert.

Men Anneli Tisell har en annan åsikt:

– Det är ju den fråga som vi går till Arbetsdomstolen för att få bekräftat, för självklart är det Hatten och jag som har upphovsrätten till illustrationerna och formgivningen, säger hon.

Förhandlingarna i Arbetsdomstolen inleds den 2 maj.

– Jag har försökt i ett och ett halvt års tid att få till en förhandlingslösning, att vi sätter oss ner och pratar, men de är inte intresserade, säger Ola Schubert.