Energiöverenskommelsen

M och KD pressar regeringen om kärnkraften

2:31 min

I går krävde moderatledaren Ulf Kristersson ändringar i energiöverenskommelsen för att möjliggöra för mer kärnkraft.

I dag säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor att regeringen och Stefan Löfven måste se till att stoppa statliga Vattenfall från att lägga ner Ringhals 1 och 2.

– Ja det är ju klart att den här energiöverenskommelsen inte är vatten värd om den tillämpas på ett sådant sätt att, i det här fallet tio procent av svensk elproduktion försvinner, när man lägger ner fungerande kärnkraftsreaktorer som Ringhals 1 och Ringhals 2 i förtid, säger hon.

Det var för tre år sedan som regeringspartierna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna ingick en energiuppgörelse. Den slår fast att målsättningen ska vara 100 procent förnybar energi från 2040. Den innebär inget stopp för kärnkraften.

Moderaterna och partiledaren Ulf Kristersson anser att investeringsviljan i kärnkraft hotas. Detta eftersom det finns en otydlighet i målsättningen. Moderaterna vill att ordet förnybar byts ut mot ordet fossilfri. Detta skulle enligt Kristersson ge en signal till marknaden att det finns stöd för kärnkraften långt efter 2040.

Moderata Ungdomsförbundet anser inte att det räcker. Moderaterna måste lämna energiuppgörelsen för att kunna satsa på kärnkraft säger Benjamin Dousa:

– Ja, jag tycker att Moderaterna över huvud taget inte borde ha varit med i energiuppgörelsen när det var så tydligt att svensk kärnkraft skulle få väldigt mycket sämre förutsättningar. Så vi tycker att det är bra att Moderaterna tar ett steg i rätt riktning, och vi tycker att tillsammans med Kristdemokraterna borde man lämna den, säger han.

Ebba Busch Thor säger att Kristdemokraterna inte ser något behov av att ändra formuleringarna i energiuppgörelsen och vill inte lämna den.

För henne är alltså det avgörande att regeringen och Stefan Löfven agerar som statlig ägare och beordrar Vattenfall att fortsätta driften av Ringhals 1 och 2 och inte lägga ner som Vattenfall planerar för.

– Man bör se om Vattenfall, eller någon annan, är beredd att driva vidare Ringhals 1 och 2 och det är akut. De står för tio procent av elproduktionen i Sverige, säger hon.

Energiminister Anders Ygeman säger att energiöverenskommelsen ligger fast, men är öppen för att lyssna på olika partiers synpunkter.

– Det är fem partier som står bakom och har skrivit under energiöverenskommelsen, och vill något parti i överenskommelsen diskutera saker så ställer jag mig naturligtvis positiv till att diskutera men överenskommelsen som sådan ligger fast.

Miljöministern och Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin försvarar energiuppgörelsen:

– Att nu efter bara tre år vilja ändra på förutsättningarna för energiöverenskommelsen, det är att kasta ut elbolagen, kraftbolagen och också Sveriges industri i stor osäkerhet, och det är oerhört olyckligt, säger Isabella Lövin.