Forskare: Selfies handlar om gemenskap

2:00 min

Selfies handlar mindre om självupptagenhet och mer om ett sätt att stärka gemenskap, menar forskare vid Göteborgs universitet.

Åker du förbi en storslagen vy eller råkar du se en kändis på gatan, då är det inte helt ovanligt att folk omkring dig ivirgt plockar fram sina mobiler för att få en snabb bild tillsammans med fenomenet.

Smartphonens intåg har gjort selfiefotograferandet till ett globalt kulturfenomen och nu har forskare vid Göteborgs universitet publicerat en artikel i den vetenskapliga tidsskriften Mobile Media & Communication. Där har de undersökt vilken betydelse selfien har i kommunikationen mellan människor.

Professor Alexandra Weilenmann säger att de kan visa på hur selfies fungerar som ett lekfullt utbyte av visuell information och att foton som delas via sociala medier frammanar en känsla av att vara tillsammans. Ett sätt att skapa en känsla av närhet.

– Det är som visuellt småprat när man skickar selfies. Ett sätt att skapa gemensamt när man inte är på samma plats, säger Alexandra Weilenmann.

Forskarna var inte intresserade av att konstruera en arrangerad studie för projektet. Istället gav de sig ut till caféer, djurparker och andra turistattraktioner för att observera fenomenet i sin naturliga form.

Studieförfattarna menar att tidigare forskning förminskat selfien till ett online-fenomen. Men professor Alexandra Weilenmann säger att det hantverket bakom selfie-fotograferande gör att det borde bäddas in tillsammans med andra fotografiska aktiviteter.

– Det finns mycket moral med hur man ska använda mobiltelefonen. Det bygger på någon idé att det alltid är något viktigt man gör, men det sociala i att umgås och dela med sig av upplevelser är också väldigt viktigt, säger Alexandra Weilenmann.