Efter SD:s anmälan

Morgan Johansson utfrågad i KU om gymnasielagen

2:30 min

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson ställdes under torsdagen till svars i KU för hur regeringen hanterat gymnasielagen.

Det är SD:s Mattias Karlsson som ställt frågor till regeringen om hanteringen av gymnasielagen, som har gett en ny möjlighet för ensamkommande ungdomar att få uppehållstillstånd.

Morgan Johansson försvarade regeringens hantering av den tillfälliga lagen. 

– Eftersom vi hade tagit emot väldigt många syrier och de här afghanska killarna kom i slutet av 2015, då kom också deras handläggningstider att öka väldigt kraftigt, säger Morgan Johansson.

– Så sent som sommaren 2017 var ändå budskapet till mig från Migrationsverket att vi kommer att klara av alla de här ärendena innan året är slut, alltså 2017. Det var först efter det, när man såg att handläggningstiderna skulle dra ut ännu längre på tiden, då man måste ställa sig frågan om det är humanitärt försvarbart att inte ge den här gruppen en chans till.

Det var förra året som gymnasielagen trädde i kraft som ger vissa av de ensamkommande ungdomarna som kom till Sverige före 24 november 2015 en möjlighet att få uppehållstillstånd under vissa omständigheter för att kunna studera på gymnasienivå.

Sverigedemokraterna har i sin anmälan till KU ställt frågan om det är förenligt med gällande ordning att lämna en proposition om ytterligare en ändring i budgeten, som man gjorde i det här fallet. Ett beslut som fattades när Morgan Johansson inte var ansvarigt statsråd

– Jag var inte beredande statsråd när den här lagstiftningen togs fram, men sedan tyckte jag att det var nödvändigt att göra en möjlighet för de här ensamkommande att i alla fall få en chans, säger Morgan Johansson.

Det kom också frågor om kritiken från lagrådet mot gymnasielagen, på vilket sätt försvarar du det?

– Jag kan ju konstatera att när den här frågan var uppe i migrationsöverdomstolen kom domstolen fram till att den höll. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista