Eftersatt psykiatri ska förbättras genom satsning på vårdcentraler

1:59 min

Sedan årsskiftet har väntetiderna för de som är i behov av neuropsykiatriska utredningar blivit längre. Nu ska den blågröna majoriteten satsa mer på vårdcentralerna så specialisterna kan ägna sig åt spetskompetensvården.

Pia Eliasson, ordförande för stödföreningen Attention Stockholms län säger att hennes medlemmar märkt av att många psykiatriska vårdinrättningar  har problem efter att reglerna för remiss ändrades den 1 januari.

Psykiatrimottagningen Kronan i Solna, där patienter med misstänkt ADHD, Aspbergers eller olika former av autism ofta får vänta i över ett år för en utredning. Men Kronan är långt ifrån ensam säger Pia Eliasson.
– Sedan reglerna ändrades går det inte längre att göra en egenamälan, allt måste gå genom vårdcentralen och där saknas ofta kompetensen att skriva en remiss till psykiatrisk vård. Så den drabbade släpps ofta inte ens in i vårdkedjan enligt Pia Eliasson.

Ansvarig politiker, miljöpartisten Susanne Nordling, ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämndens psykiatriberedning, håller dock inte med om att det skett en allmän ökning.

Däremot medger hon att det sedan länge finns ett uppdämt behov av mer resurser, och  att det nu är dags för en politisk satsning.

– Vi inom den blågröna majoriteten vill satsa mer på första linjens psykiatri på vårdcentralerna. Då kan personer med enklare  åkommor få hjälp där, och specialisterna kan ägna sig åt spetskompetensvård, som till exempel neuropsykiatriska utredningar, säger Susanne Nordling (MP) till P4 Stockholm.