KRISEN PÅ AKUTEN

Larmrapporter från akuten: "Vanvård" och "horribelt"

2:29 min

Vårdpersonal på akutmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala beskriver läget där som "horribelt" och "vanvård", det kan P4 Uppland avslöja i dag.

Vi har granskat avvikelserapporter, de skrivs när något inte fungerar som det ska. Så här står det i en av dem från akutmottagningen:

När jag steg på mitt pass hade en patient som skulle tappas på bukvätska väntat i över 28 timmar på akuten. Vanvård. Dålig arbetsmiljö, stressande otillräcklighet. Man vågar knappt titta patienter i ögonen.

Personal på akuten har tidigare sagt att det har varit värre än någonsin det senaste halvåret med en överbelastad akutmottagning med många patienter som egentligen ska bli inlagda på vårdavdelning men som blir kvar på akuten.

P4 Upplands granskning har gått igenom 35 avvikelserapporter, just från det senaste halvåret. De handlar återkommande om patienter som blir liggande på britsar över natten i de upplysta korridorerna på akuten, och hur de påverkas.

En avvikelserapport beskriver konsekvensen en gång då 80-90-åringar fick ligga kvar på akuten i 24-36 timmar:

En direkt risk för de inlagda patienterna. De får sämre vård än planerat, de går miste om utredningar och undersökningar och åtgärder. De får spendera timmar exponerade för alla typer av smittoämnen, på en hård brits i korridoren. Det är helt orimligt och fullständigt horribel vårdnivå.

I ytterligare ett fall står det så här:

Patienter med frakturer så som höft och underbensfrakturer ligger kvar på akuten och får inte adevkat vård pga platsbrist.

På Akademiska sjukhuset säger chefsläkaren Mikael Köhler så här om att vården på akuten beskrivs som vanvård och horribel i vårdpersonalens avvikelserapporter:

– Jag förstår att det är ett uttryck för den situation vi är i. Det är väldigt mycket patienter, det är besvärligt.

Att mycket gamla patienter blir kvarliggande på akuten lång tid, som framgår av rapporterna, är allvarligt säger han:

– När man ligger så länge på brits på akuten är det risk för trycksår och att bli undernärd, säger chefsläkaren Mikael Köhler.